Linkovi

Treća nuklearna proba Severne Koreje


Lokacija nuklearne probe Severne Koreje
Lokacija nuklearne probe Severne Koreje

Pjongjang je saopštio da je „uspešna“ proba bila odgovor na, kako je rečeno „bezobzirno neprijateljstvo“ Sjedinjenih Država

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je na jutrošnjem dvočasovnom sastanku osudio najnoviju nuklearnu probu Severne Koreje. Članovi Saveta bezbednosti su istakli da ta proba predstavlja „ozbiljno kršenje“ prethodnih rezolucija protiv severne Koreje. U istom saopštenju se takodje ističe da je pomenuta proba „jasna pretnja međunarodnom miru“.

Severna Koreja se danas oglušila o medjunarodna upozorenja i sprovela treću nuklearnu probu, što je smesta izazvalo osudu lidera zemalja širom sveta.

Pjongjang je saopštio da je „uspešna“ proba bila odgovor na, kako je rečeno „bezobzirno neprijateljstvo“ Sjedinjenih Država, koje je dovelo do globalnog inteziviranja sankcija toj komunističkoj državi.

Državni mediji su saopštili da je za podzemnu probu korišćena manja i lakša nuklearna bomba sa većom eksplozivnom snagom od onih u prethodnim probama – što je podstaklo strahovanja da je Pjongjang napravio prodor na planu smanjivanja nuklearnih naprava.

Nakon probe, severnokorejski ministar inostranih poslova prkosno je upozorio na neodredjene dodatne mere. Južna Koreja je već stavila svoje vojne snage u stanje pripravnosti i nagovestila mogućnost dodatnih severnokorejskih nuklearnih proba ili lansiranja raketa kasnije danas.
XS
SM
MD
LG