Linkovi

Severna Koreja ispalila četiri projektila


Severnokorejski projektil

Nije neobično da Severna Koreja testira projektile kratkog dometa. Takvi testovi, kako se veruje, delimično služe kao političke poruke Južnoj Koreji.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da je Severna Koreja ispalila četiri projektila kratkog dometa sa svoje istočne obale. Predstavnik ministarstva nije naveo detalje o lansiranju projektila koje je izvršeno u četvrtak popodne po lokalnom vremenu. Vlada u Pjongjangu nije komentarisala.

Najnovije lansiranje obavljeno je u trenutku dok Seul i Vašington sprovode sveobuhvatne zajedničke vojne manevre, koje Severna Koreja vidi kao neprihvatljivu provokaciju.

Obe strane su u stanju visoke pripravnosti tokom ovih vežbi. Nakon južnokorejskih vojnih vežbi 2010. godine, Severna Koreja je granatirala jedno južnokorejsko ostrvo, usmrtivši četiri osobe.

Ispaljivanje raketa dogodilo se samo nekoliko dana pošto su Severna i Južna Koreja nastavile ponovno ujedinjenje porodica razdvojenih ratom 1950-tih godina. Bio je to prvi put da je takvo spajanje porodica održano od 2010, čime su podstaknute skromne nade za poboljšanje veza dve Koreje.

Severna i Južna Koreja i dalje su tehnički u ratu, koji je okončan primirjem, ali ne i zvaničnim mirovnim sporazumom.
XS
SM
MD
LG