Linkovi

Severna Koreja "oštro upozorava SAD"


Raketna proba Pjongjanga

Severna Koreja je danas saopštila da je njihova najnovija raketna proba, za koju eksperti za naoružanje tvrde da je dokazala sposobnost da projektili dosegnu Sjedinjene Države, bila "oštro upozorenje" Vašingtonu protiv nove runde sankcija Pjongjangu.

Severnokorejsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da bi Vašington trebalo da se "probudi iz suludog sna da će naneti bilo kakvu štetu" toj odmetničkoj komunističkoj zemlji.

To saopštenje Pjongjanga izdato je samo nekoliko sati pošto su američke vazduhoplovne snage poslale dva bombardera tipa B-1B da prelete korejsko poluostrvo, u pratnji južnokorejskih i japanskih mlaznjaka kao demonstraciju moći protiv pretnje od strane Severne Koreje.

U medjuvremenu, američka raketna odbrambena agencija je saopštila da je petnaesti put uspešno presrela i oborila balistički projektil srednjeg dometa. Taj ciljani balistički projektil lansiran je sa borbenog mlaznjaka iznad Pacifika i brojni vojni izvori navode da ga je presretnuo odbrambeni sistem lociran na Aljasci.

Podaci prikupljeni posle ove probe će poboljšati američku sposobnost da napreduje u svetlu nove pretnje", naveo je šef američke Vojne odbrambene agencije general pukovnik Sam Grejvs.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG