Linkovi

Japan, J. Koreja i SAD: S. Koreja da otkaže lansiranje satelita


Severno korejska raketa
Severno korejska raketa

Japan i Južna Koreja su se danas pridružili Sjedinjenim Državama u zahtevu da Severna Koreja otkaže planove za slanje rakete dalekog dometa u svemir. Severna Koreja je kasno sinoć obavestila agencije UN-a da u periodu od 8. do 25. februara planira da lansira “satelit za osmatranje zemlje”.

Pjongjang tvrdi da ima suvereno pravo da radi na svemirskom programu lansiranjem raketa, ali japanski premijer Šinzo Abe je nazvao taj program neprijateljskim činom.

“Ovo znači zapravo probu balističkog projektila. Pored nuklearnih proba, Severna Koreja testira ove balističke projektile što je očigledno kršenje odluka Saveta bezbednosti. U kontekstu važnih bezbednosnih odluka za našu zemlju ovo je čin provokacije.”

Njegova vlada je danas naredila vojsci da obori bilo kakvu eventualnu severnokorejsku raketu koja bi predstavljala pretnju za Japan.

Južna Koreja je upozorila Pjongjang da će bitri suočen sa ozbiljnim posledicama ukoliko sprovede takvo lansiranje:

“Obaveštenje Severne Koreje da planira da lansira projektil dalekog dometa i to u vreme kada se vode diskusije Saveta bezbednsoti o sankcijama povodom četvrte nuklearne probe Pjongjanga, je direktni izazov medjunarodnoj zajednici.”, kaže Čo Tae Jong iz predsedničke kancelarije Južne Koreje.

Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova rekao je da je Peking izuzetno zabrinut izveštajima o predstojećem lansiranju severnokorejskog projektila, i apelovao na Pjongjang da pokaže uzdržanost.

Severna Koreja je poslednji put lansirala raketu dalekog dometa u decembru 2012. neposredno pre svoje treće nuklearne probe.

XS
SM
MD
LG