Linkovi

Pripreme za lansiranje rakete


Raketa Una-3 na lansirnoj rampi u severnokorejskom Centru za istraživanje svemira
Raketa Una-3 na lansirnoj rampi u severnokorejskom Centru za istraživanje svemira

Severnokorejski funkcioneri za istraživanje svemira juče su preduzeli redak korak dopustivši stranim novinarima da vide raketu za čije lansiranje, kasnije ove nedelje, se obavljaju pripreme, uprkos primedbama Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Novinari su izvestili da su sva tri stepena rakete Una – 3 bili na lansirnoj rampi u novom svemirskom objektu Tongčang-ri u pokrajini Fjongan, na zapadnoj obali zemlje. Novinari su takodje obišli komandni centar gde su tehničari u belim mantilima radili za kompjuterskim terminalima. Pjongjang tvrdi da će raketa, koja treba da bude lansirana izmedju 12. i 16. aprila, poneti samo meteorološki satelit.

„Tokom nedavnih razgovora na visokom nivou sa Sjedinjenim Državama, naša strana jasno je stavila do znanja da će stupiti na snagu moratorijum na dugometne projektile, a ne moratorijum na lansiranje satelita“, kaže Džang Mjong Džin, generalni direktor raketnog kompleksa.

Sjedinjene Države i Južna Koreja tvrde da lansiranje satelita zapravo predstavlja probu balističke rakete, što Južna Koreja smatra provokacijom.

„Želimo da pojasnimo da je ovo lansiranje provokacija koja ugrožava mir i stabilnost Korejskog poluostrva i severoistočne Azije. Južnokorejska vojska je u potpunosti spremna da zaštiti naš narod i odlučno odgovori na sve akte provokacije od strane Severne Koreje koji ugrožavaju mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu“, naglasio je Kim Min-Sek, portparol južnokorejskog ministarstva odbrane.

Kineski ministar inostranih poslova, Jang Djieči, priznao je da je Peking – najvažniji saveznik Pjongjanga – uznemiren planom za lansiranje satelita. Japan je ponovo osudio severnokorejski plan za lansiranje rakete, rekavši da je to očigledno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U okviru priprema za lansiranje severnokorejskog satelita, Japan je rasporedio pokretne rampe sa protivraketnim projektilima na četiri lokacije na ostrvlju Okinava u slučaju da putanja severnokorejske rakete bude išla preko teritorije Japana.

XS
SM
MD
LG