Linkovi

Nobelova nagrada za fiziku za LED svetiljke


Trojica naučnika - dvojica iz Japana i jedan Amerikanac japanskog porekla dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku za dostignuća u oblasti tehnologije osvetljenja – odnosno LED sijalice.

Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Šudži Nakamura su nagrađeni za njihov pronalazak iz 1990-ih godina, kada su otkrili novu, energetski efikasnu svetlost koja se dobija iz poluprovodnika – što je uspeh koji niko do tada nije dostigao.

Stafan Nomark, stalni sekretar Švedske kraljevske akademije nauka rano jutros je u Stokholmu proglasio ovogodišnje pobednike.

“Ovogodišnja nagrada se odnosi na za svetlo. Švedska kraljevska akademija nauka je odlučila da dodeli Nobelovu nagradu za fiziku 2014. trojici naučnika za izum dioda koje emituju plavu svetlost, što je omogućilo da dobijemo jake, energetski efikasne sijalice”, rekao je Nomark.

Profesori Akasaki sa Univerziteta Mejo i Nagoja u Japanu, Amano sa Univerziteta Nagoja i Nakamura sa Univerziteta Kalifornije, 1990-ih su izumeli LED lampe i time uveli revolucionarne promene u tehnologiju osvetljenja.

LED svetiljke su veštački izvori bele svetlosti, koju čine LED diode upakovane u jednu sijalicu. Te sijalice su proizvedene tako da traju duže od običnih i znatno su svetlije. Relativno nova tehnologija je doprinela da se uštede resursi na planeti i postoji velika verovatnoća da će to osvetljenje poboljšati kvalitet života za više od milijardu ljudi, koji nemaju pristup električnim mrežama.

Trojica naučnika će dobiti nagradu u iznosu od milion i 100 hiljada dolara, a švedska akademija ocenjuje da je zahvaljujući njihovom izumu 21. vek postao vek LED svetiljki, u odnosnu na prethodni vek običnih sijalica.

XS
SM
MD
LG