Linkovi

Nema naznaka kraju drame u Kongresu


U američkom Kongresu vlada neizvesnost jer nema konsenzusa o zameni za republikanskog predsedavajućeg Predstavničkog doma Džona Bejnera, koji je podneo ostavku.

Polovina Kongresa praktično je bez lidera u nedeljama pre nego što Americi prete propust da plati nacionalni dug i još jedno delimično zatvaranje vladinih agencija.

Predsednik Predstavničkog doma je jedna od najmoćnijih pozicija u Vašingtonu i istorijski, taj položaj zauzimaju velikani američkog političkog života.

Prošle nedelje kandidat za položaj lidera republikanske većine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti se iznenada povukao, dok je Kongres otišao na jednonedeljnu pauzu bez jasnog favorita za taj posao.

Džejson Čafez, republikanski kongresmen kandiduje se za taj položaj i ističe da je potreban svež početak.

“Stekao sam reputaciju fer osobe i saslušaću sve strane. Zbilja uloga predsednika Predstavničkog doma je da u skladu sa Ustavom obezbedi da proces bude fer i izbalansiran", rekao je Čafez.

Visoki zvaničnici Republikanske stranke favorizuju kongresmena i potpredsedničkog kandidata na prošlim izborima, Pola Rajana, ali on kaže da ne želi taj položaj.

Rajan i Čafez su obojica fiskalni konzervativci predani smanjenju obima vlade. Medjutim, ni jedan od njih nije dovoljno radikalan u očima frakcije Predstavničkog doma koja zahteva totalni politički rat protiv predsednika Baraka Obame.

Jaz izmedju establišmenta i ultra-konzervativnih republikanaca je glavni uzrok trenutnog haosa na Kapitol Hilu.

“Istina je da oni uopšte ne znaju šta će da urade", kaže bivši republikanski kongresmen, Vin Veber i dodaje, "ukoliko se ne pojavi kandidat prihvatljiv za sve, moglo bi se dogoditi da položaj preuzme privremeni vršilac dužnosti, što bi predstavljalo svojevrsni presedan. Mislim da bi oni trebalo da još neko vreme razmotre ko medju postojećim članovima Kongresa – ili možda čak neko spolja – može da obavlja tu dužnost do naredne godine I pruži republikancima vremena da srede situaciju.”

Demokrate I Bela kuća su posmatrači ove drame.

“Postoji manjinska grupa konzervativnih republikanskih političara koji stavljaju svoju ekstremnu ideologiju ispred svega ostalog", kaže portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

Dok kriza ne bude rešena, predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner nema izbora nego da odloži odlazak u penziju.

XS
SM
MD
LG