Linkovi

Rusija: Snouden nije zvanično tražio azil


Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin obavili telefonski razgovor i između ostalog, razgovarali i o Snoudenovom statusu.

Ruske vlasti nisu primile zvaničan zahtev za azil od odbeglog bivšeg američkog obaveštajnog kontraktora, Edvarda Snoudena, navodi šef ruskog federalnog servisa za migracije, Konstantin Romodanovski.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov isto je ponovio na bezbednosnom sastanku u Kirgistanu ističući da ruska vlada nije u kontaktu sa bivšim obaveštajnim službenikom američke Agencije za nacionalnu bezbednost Snoudenom, koji je optužen za objavljivanje podataka o američkom tajnom program nadzora komunikacija.

Snouden se već tri nedelje nalazi na u tranzitnoj zoni na aerodromu u Moskvi jer su mu američke vlasti poništile pasoš. On se u petak na aerodromu sastao sa aktivistima za ljudska prava kojima je rekao da traži azil u Rusiji dok ne bude bezbedno mogao da putuje u Latinsku Ameriku gde mu je ponuđen azil u Boliviji, Nikaragvi i Venecueli.

Američki predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega, Vladimir Putin danas su, između ostalog, razgovarali i o Snoudenovom statusu, ali Bela kuća nije objavija detalje njihovog telefonskog razgovora. Ukoliko bi Rusija odobrila azil Snoudenu to bi najverovatnije dovelo do zatezanja odnosa između Vašingtona i Moskve.
XS
SM
MD
LG