Linkovi

Sveobuhvatna istraga nesreće u Njujorku


Spasilačke ekipe na mestu nesreće u predgrađu Njujorka Bronks
Spasilačke ekipe na mestu nesreće u predgrađu Njujorka Bronks

Vlasti u Njujorku tragaju za uzrocima jučerašnje smrtonosne željezničke nesreće, u kojoj su poginule četiri osobe dok je više od 60 povrijeđeno.

Američke federalne vlasti pokrenule su sveobuhvatnu istragu uzroka jučerašnje željezničke nesreće u Njujorku, u kojoj su poginule četiri osobe a više od 60 povrijeđeno. Istražitelji pokušavaju da utvrde šta je dovelo do toga da njujorški voz, u kojem je bilo više od 100 putnika, iskoči iz šina. Guverner savezne države Njujork, Endru Kuomo rekao je da će biti utvrđeno da li je riječ o mehaničkom kvaru ili pak ljudskoj grešci.

Vlasti u Njujorku danas tragaju za odgovorima nakon jučerašnje smrtonosne željezničke nesreće, u kojoj su poginule četiri osobe dok je više od 60 povrijeđeno.

“Mislio sam da ću umrijeti”, kaže jedan od preživjelih nesreće.

Istražitelji su preko noći uspjeli da pronađu dvije, dobro očuvane, crne kutije iz prevrnutog voza Metro-Nort. Narednih dana ispitivaće u kakvom su stanju bile šine i sam voz u trenutku nesreće, kao i sistem za signalizaciju, te da li je riječ o ljudskoj greški.

“Naša misija je ne samo da utvrdimo šta se dogodilo, već i zašto, kako bismo spriječili da se to ponovi”, saopštio je član Nacionalnog odbora za bezbjednost u saobraćaju Erl Viner.

“Da je bio radni dan, kada je voz pun, ovo bi bila ogromna katastrofa”, kaže Sal Kasano iz njujorške Vatrogasne službe.

Više od 100 putnika juče je preživjelo noćnu moru, kada se voz primakao velikoj okuci, a zatim iskočio iz šina. Dva vagona su se prevrnula, jedan veoma blizu obale rijeke Harlem.

“Probudila me je brzina kojom se voz kretao. Dok sam shvatio šta se događa, putnici oko mene su letjeli na sve strane”, priča Rajan Keli.

“Imala sam utisak da voz ide prilično brzo. Činilo se kao da se vagon malo nagnuo na lijevu stranu, a zatim se prevrnuo na desnu. Nisam mogla da vjerujem šta se događa. Bila sam u šoku”, navodi Šeril Paton.

Još nije poznato da li je voz išao brže nego što je dozvoljeno. Istražitelji navode da će tokom dana imati podatke o brzini i kočnicama. Mašinovođa Vilijam Rokfeler, koji već dvadeset godina radi za metro službu, navodno je ispričao da je pokušao da koči, ali da kočnice nisu funkcionisale. Mediji prenose da su vlasti zaplijenile njegov mobilni telefon kako bi utvrdile da li je mu je nešto odvuklo pažnju uoči incidenta.

Jučerašnja nesreća dogodila se na istom mjestu gdje je prije nekoliko mjeseci iz šina iskočio teretni voz. Policijski komesar Rej Keli poručio je međutim građanima da je, uprkos povremenim nesrećama, saobraćajni sistem bezbjedan.
XS
SM
MD
LG