Linkovi

Njujork tajms: Tramp izgubio više od milijardu dolara tokom '80-ih i '90-ih


Arhiva - Biznismen Donald Tramp pozira fotografu ispred sedišta njujorške berze, nakon saslušanja o njegovim deonicama u Njujorku, 7. juna 1995.
Arhiva - Biznismen Donald Tramp pozira fotografu ispred sedišta njujorške berze, nakon saslušanja o njegovim deonicama u Njujorku, 7. juna 1995.

Poslovi Donalda Trampa su između 1985. i 1994 imali su gubitak veći od milijardu dolara, što je omogućilo budućem predsedniku da izbegne plaćanje federalnog poreza tokom osam od tih 10 godina, piše Njujork tajms od utorka.

Tramp predstavlja sebe kao uspešnog preduzetnika i majstora sklapanja poslova. Međutim, gubio je više novca godinu za godinom nego bilo koji drugi poreski obveznik u SAD, piše Tajms, navodeći informacije koje je obezbedio neko ko ima uvid u povraćaj novca.

Tramp je u sredu kritikovao izveštaj Njujork tajmsa, navodeći da je za preduzimače bio "sport" da otpisuju takve gubitke, da bi na legalan način izbegli plaćanje federalnog poreza.

Tramp je na Tviteru rekao da je reč o "starim informacijama i veoma netačnom napadu lažnih vesti", ali nije osporio navode da je izbegavao plaćanje federalnog poreza.

​Najveći deo Trampovih gubitaka u tom periodu dogodio se u njegovim glavnim biznisima, uključujući hotele, kazina i prostore za izdavanje unutar stambenih zgrada.

Takođe su uračunali neuspele investicije u aviokompaniju, profesionalni tim američkog fudbala i nezavršene planove na tržištu nekretnina.

Prema Tajmsu, Tramp je bio u mogućnosti da nastavi luksuzan život tokom svih tih godina zbog toga što je veći deo njegovog novca dolazio iz banaka i od vlasnika obveznica koji su ulagali u Trampovu imperiju. Tramp se takođe oslanjao na očevo bogatstvo, tvrdi se u tekstu.

No, čini se da Tramp nije prekršio ni jedan federalni zakon zato što zakon o porezu u SAD omogućava ljudima da umanje značajne gubitke u poslovanju iz svog poreza na prihode.

​Bela kuća još uvek nije reagovala na napis u Tajmsu. Ali, jedan od predsednikovih advokata, Čarls Harder, rekao je za te novine da su informacije o poredu koje su koristiri "očigledno lažne".

"Transkripti IRS-a (poreske uprave), posebno u vremenu pre elektronskog popunjavanja, notorno su nepouzdani... i nisu u stanju da obezbede razumnu sliku bilo kog povraćaja poreskom obvezniku", rekao je on za Tajms.

Demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da dođu u posed Trampovog povraćaja poreza od 2013. do 2018, u sklopu svoje istrage o predsednikovim poslovnim sporazumima u inostranstvu.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin do sada je to odbijao, govorivši da zahtev nema "legitimnu zakonsku namenu".

XS
SM
MD
LG