Linkovi

Imigranti vlasnici 52 odsto malih firmi


U Sjedinjenim Državama je registrovano skoro 5 miliona malih biznisa od kojih je svaki peti vlasništvo imigranta. U gradu Njujorku više od 50 odsto vlasnika malih biznisa su imigranti.

Zvuk šivaćih mašina odjekuje prostorijama krojačke radionice za žensku visoku modu, VCD Trejding, u kojoj je zaposleno 15 radnica. U Njujorku nema puno krojačkih radnji zbog jeftine radne snage u Kini i drugim azijskim zemljama. Sada sa povećanjem minimalne satnice na 15 dolara neki vlasnici krojačnica poput Stiva Hanga, kažu da će ih možda biti još manje.

“Većina mojih radnika radi za 11 ili 13 dolara na sat i te satnice su, u ovoj industriji najviše što mogu da dobiju. Međutim sa novim zakonom koji nalaže da se u naredne tri godine minimalna satnica sa 8 dolara i 75 centi podigne na 15 dolara – to je za moj biznis 80 odsto veći izdatak. Ne znam kako ću da opstanem.”

Stiv Hang je imigrant iz Kine koji je u Sjedinjene Države došao preko Vijetnama. On je jedan od 70 hiljada vlasnika malih preduzetničkih biznisa u gradu Njujorku u kome su vlasnici 52 odsto malih biznisa imigranti.

Njegova krojačnica radi za ekskuzivnu klijentelu poput poznate marke “The Row” čije su vlasnice nekadašnje zvezde dečijih serija i filmova, sestre Ešli i Meri Olsen. Hang kaže da bi američka vlada mogla da mu pomogne u nadmetanju sa kineskim proizvođačima.

“Kada bi vlada povećala cenu proizvoda koje uvozimo iz zemalja gde su proizvodi jeftini, to bi moglo da nam pomogne. Ako iz neke druge zemlje uvezete proizvod čija se cena, sa carinom, ne razlikuje puno od istog proizvedenog u Americi, to bi bio veliki podsticaj da se kupuju američki proizvodi."

Suzi Libovic iz njujorške kompanije za sportsku opremu kaže da blizina Hangove radionice ima velikih prednosti.

“Na kraju ispadne da je proizvod jeftiniji, da je brže i lakše proizveden jer komunicirate direktno sa proizvođačem. Pređete ulicu, kažete šta nije u redu i problem je rešen.“

U Njujorku, kao i u drugim američkim gradovima, biznisi koje drže imigranti, tom kraju daju poseban karakter. Ta posebnost je najizraženija u poslovnom delu grada, takozvanoj “Glavnoj ulici” kaže stručnjak za imigraciju Dejvid Kalik.

“Tu su restorani, bakalnice, frizerski saloni, hemijsko čišćenje… Sve to daje poseban karakter kraju. Širom zemlje 18 odsto biznisa drže imigranti, a u njujorškoj ‘Glavnoj uluci’ 28 odsto, tako da imigranti tu igraju veliku ulogu.

U Sjedinjenim Državama je registrovano 4,9 miliona malih biznisa, ali je njihov opstanak pod znakom pitanja. Samo 50 odsto njih opstane pet ili više godina, a samo trećina uspe da se održi više od deset godina.

XS
SM
MD
LG