Linkovi

Broj smrtnih slučajeva u SAD prešao 10.000, njujorške bolnice na ivici kapaciteta


Improvizovana mrtvačnica ispred bolnice Vajkof Hajts u Bruklinu u Njujorku
Improvizovana mrtvačnica ispred bolnice Vajkof Hajts u Bruklinu u Njujorku

Broj smrtnih slučajeva u SAD prevazišao je 10.000 a zemlja se sprema za jednu od najtežih nedelja do sada u pandemiji. Glavni zdravstveni zvaničnik Džerom Adams, izjavio je da će ova nedelja biti „trenutak Perl Harbura“ za naciju, a glavni epidemiolog Entoni Fauči upozorava da je pred zemljom „loša nedelja“ koja će biti šokantna za neke građane.

Broj slučajeva raste u Pensilvaniji, Koloradu i prestonici Vašingtonu, gde je potvrđeno oko 1.000 slučajeva. Pentagon je saopštio da je broj slučajeva koronavirusa među aktivnim vojnicima proteklog vikenda prevazišao hiljadu.

U Njujorku, koji je žarište epidemije, bolnice bi ove nedelje mogle da ostanu bez respiratora.

Dok stručnjaci upozoravaju da predstoji jedna od najtežih i najtužnijih nedelja do sada, u Njujorku bi moglo da dođe do vrhunca u broju infekcija, i to u momentu kada su bolnice skoro pune.

Pred Amerikancima "trenutak Perl Harbura" u pandemiji
Pred Amerikancima "trenutak Perl Harbura" u pandemiji

Ekipa televizije ABC ušla je u gradsku bolnicu Mejmonidis u Bruklinu. Dok se osoblje sprema da primi novog pacijenta sa Kovidom-19, kažu da im novi pacijent stiže na svakih 14 minuta, a skoro sve tretiraju kao potencijalne slučajeve koronavirusa. "Skoro cela hitna pomoć je zona virusa", kaže doktor Džon Maršal koji prima pacijente u Mejmonidisu.

Prema izveštaju Federalne agencije za vanredne situacije, njujorške bolnice će ove nedelje verovatno dostići svoje pune kapacitete. Guverner Endru Kuomo kaže da se od lekara i bolničara “traži nemoguće”.

“Sistem je nadmašio kapacitete, u svakom pogledu. Tražite od jednog sistema da uradi više nego što je ikada radio, više od onoga za šta je napravljen, sa manje sredstava”.

Predsednik Tramp je uputio više od hiljadu pripadnika vojno-medicinskog osoblja da pomognu njujorškim bolnicama, kao i da pomognu u vođenju centra Džavic sa 2.500 kreveta - kongvencijskog centra pretvorenog u jednu od najvećih bolnica u zemlji, gde sada mogu da se leče pacijenti sa Kovidom-19.​

Predsednik Tramp na brifingu za novinare u Beloj kući 5. aprila 2020.
Predsednik Tramp na brifingu za novinare u Beloj kući 5. aprila 2020.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio pozdravio je skoro 300 članova vojno-medicinskog osoblja, zahvalio se federalnoj vladi na slanju ljudi i zaliha, ali je rekao da je Njujorku potrebno više.

"Danas bar vidimo depozit, ja bih to tako opisao. Želim da kažem svima u Vašingtonu da je ovo početak. Nije ni blizu onome što sam tražio za naše državne bolnice”.

Tokom vikenda, broj smrtnih slučajeva je prvo skočio… u Njujorku je na svaka dva i po minuta po jedna osoba umirala od Kovida-19. Međutim, u nedelju je guverner Kuomo objavio da je dnevni broj smrtnih slučajeva u državi prvi put opao. Bolest je usmrtila više od 4.000 Njujorčana.

A dok Univerzitet Olbanija testira lek protiv malarije – hidroksihlorokin – na hiljadama Njujorčana obolelih od Kovida-19, predsednik Tramp sa puno entuzijazma promoviše lek – koji se još nije pokazao efikasnim protiv virusa i ima potencijalno ozbiljne kontraindikacije – kao “moćan”. Doktor Entoni Fauči, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u zemlji, izjavio je da tvrdnje o leku nisu naučno dokazane.

Međutim, na konferenciji za novinare, predsednik je zaustavio Faučija da ne odgovara na pitanja o leku. Kada je jedan od novinara pitao Faučija za mišljenje o hidrokshlorokinu, Tramp se umešao. "Da li znate koliko puta je odgovorio na to pitanje?"

"Voleo bih da čujem doktora", rekao je novinar. "Odgovorio je na to pitanje 15 puta, ne morate to da pitate", kazao je predsednik.

Predsednik Tramp takođe je izjavio da bi teške nedelje mogle da, ipak, znače i da je na vidiku preokret. "Počinjemo da vidimo svetlo na kraju tunela", rekao je na brifingu u Beloj kući.

I u najteže pogođenom Njujorku pokazuju se znaci nade. 75% hospitalizovanih pacijenata je pušteno iz bolnice i oporavljaju se, a jedna od njih je Kristina Paz, koja je preživela 15-dnevnu bitku sa virusom. Uz aplauz zdravstvenih radnika, majka petoro dece je u kolicima izvedena iz bolnice, gde ju je na vratima sačekao suprug kome je pala u zagrljaj.

Zaražen tigar u Zoo vrtu u Bronksu

Tigar u Zoo vrtu u Bronksu testiran je pozitivan na koronavirus, što je, kako se misli, prvi poznati slučaj infekcije neke životinje u SAD, i prvi poznati slučaj zaraženog tigra u svetu.

Direktor zoološkog vrta Džim Breheni izjavio je da se nada da će nalazi iz tog slučaja doprineti globalnoj borbi protiv virusa. "Svako znanje o tome kako se bolest prenosi, kako različite životinje reaguju, pružiće veće resurse podataka", rekao je.

XS
SM
MD
LG