Linkovi

Nikolić za Glas Amerike: Migrantsku krizu rešavati uz podršku EU


Predsednik Srbije se i u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN fokusirao na aktuelnu izbegličku i migrantsu krizu, kao i na mogući prijem Kosova u UNESCO.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u razgovoru za Glas Amerike govorio je o potrebi da se migrantska kriza koju je opisao kao kataklizmatičnu, rešava na regionalnom nivou, i uz podršku EU. Rekao je da ukoliko se regionalni lideri budu vodili principima humanosti kriza neće ugroziti regionalnu stabilnost, ističući da Srbiju niko u regionu ne bi trebalo da optužuje zbog toga što dopušta da migranti prolaze preko njene teritorije. Po njegovim rečima, kritike koje su Beogradu upućivane minulih dana iz susednih Hrvatske i Madjarske, motivisane su lokalnim predizbornim zbivanjima u Hrvatskoj, odnosno problemima koje vlada u Budimpešti ima u odnosu na primenu evropskih standarda i zakona.

Nikolić za VOA: Migrantsku krizu rešavati uz podršku EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:20 0:00

Predsjednik Srbije je ranije u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prije svega poručio da Ujedinjene nacija mogu da računaju na Srbiju u ostvarivanju ciljeva iz nove ambiciozne razvojne agende svjetske organizacije

Nikolić se u svom govoru, međutim, fokusirao na mogući prijem Kosova u UNESKO i aktuelnu izbjegličku krizu. On je rekao da je najveći izazov današnjice masovna migracija sa Bliskog istoka, uz poruku da se Srbija trudi da, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, obezbijedi pristojan boravak i smještaj izbjeglica.

Medjutim, ukoliko medjunarodna zajednica, pre svih Evropska unija, ne učini konkretan napor da se problem reši, Jugoistočnoj Evropi preti još veća humanitarna katastrofa. Posledice toga niko ne može da predvidi ali će se one sigurno odraziti ne samo na Evropu već i na čitav svet, upozorio je Nikolić u svom obraćanju.

Takodje je skrenuo pažnju na, prema njegovom mišljenju, zabrinjavajuće ponašanje predstavnika vlasti u pojedinim državama, koje su podigle žičane i žilet ograde u nameri da "getoiziraju azilante koji beže od rata i nemaštine." Takvo ponašanje je u suprotnosti sa Konvencijom o statusu izbeglica i proklamovanom solidarnošću članica EU u vezi sa migrantima, i dodatno otežava situaciju onim zemljama koje poštuju medjunarodno pravo i ponašaju se humano prema ljudima koje je zadesila nesreća, naveo je predsednik Srbije.

Takođe je ocijenio da se vlade pojedinih zemalja ruše teškom mukom postignutu stabilnost na Balkanu kojoj je, kako smatra najviše doprinijela Srbija.

Srbija, kao zemlja koju je kriza mnogo pogodila, očekuje odgovorno i humano ponašanje članica UN - zaključio je predsednik Srbije.

Kada je riječ o zahtjevu da se Kosovo primi u UNESCO, Nikolić je naglasio da je Srbija jedina zemlja u Evropi, kojoj kako je naveo, pored otimanja dijela teritorija, protjerivanja građana i takozvane žetve organa, sada pokušavaju i da otmu kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a. Uz podsjećanje da su od 1999. uništene brojne pravoslavne svetinje, i ocjenu da se na Kosovu ne čuva samo srpska, već i evropska kultura, Nikolić je istakao da je važno da čuvar tog blaga ostane Srbija kao punopravna članica UNESCO-a. On je poručio da bi prijemom Kosova u tu organizaciju i proglašavanjem srpske u kosovsku odnosu albansku baštinu, bio nagrađen onaj koji je, kako je istakao, strateški rušio manastire u namjeri da marginalizuje važnost Kosmeta za Srbe i da uspostavi novi etnički I kulturni identitet Kosmeta. Prihvatanjem zahtjeva za prijem Kosova, stvorio bi se opasan presedan i otvorio prostor za legalizovanje nasilja nad nacionalnim, kulturnim i verskim identitetom bilo kog naroda, bilo gde, naveo je predsednik Srbije i apelovao na sve predsednike da ne dozvole da se manastiri na Kosovu i Metohiji proglase kulturnom baštinom albanskog naroda na Kosovu.

XS
SM
MD
LG