Linkovi

Lončar: Rasvetliti istinu o Tesli


Osnivač Tesline naučne fondacije u Filadelfiji Nikola Lončar govori o proslavi Teslinog rodjendana i pitanjima koja zaokupljaju "Teslijance"

U Filadelfiji, u Pensilvaniji, u toku je godišnja proslava Teslinog rođenja, u organizaciji Tesline naučne fondacije koju je osnovao, Nikola Lončar. Svake godine Teslijanci se iz celog sveta se okupe na ovom skupu i iznose rezultate istraživanja brojnih Teslinih izuma, i njihovih novih primena.

Poznavalac života i rada Nikole Tesle, Nikola Lončar, kaže da se na godišnjoj konferenciji okupe brojni ljubitelji Tesle, kao i oni koji se tek upoznaju sa Teslinim radom

“Dolaze svi redom. Ima puno mladih Amerikanaca koji su zainteresovani, ali oni su uglavnom zainteresovani za budućnost, Teslin pogled na svet, kako je Tesla video budućnost, više filozofski nego tehnološki. “

Nikola Lončar navodi da je proletos bio u Beogradu i sa nadležnima se dogovorio da se u Zemunu uspostavi Teslina naučna fondacija, preko koje bi se Teslijanci iz celog sveta elektronski povezali i razmenjivali iskustva. Cilj je da se istovremeno u celom svetu obeleži godišnjica Teslinog rođenja i smrti:

“Mislim da bi to i bilo pravo mesto da se mi svi javljamo - u Zemun a ne da se svi javljaju u Filadelfiju.”

Kako kaže, dugo se bavi istraživanjima o tome šta se dogodilo posle Tesline smrti. Lončar ukazuje da o tome drži predavanje i dodaje da se mnogi raspoloživi podaci nisu uklapali u sliku koja je stvorena u Sjedinjenim Državama o Tesli :

“Nikada nisam verovao, kada sam još kao mali gledao film, gde govore kako je J. P. Morgan zaustavio Tesli finansije, zato što nije mogao da postavi strujomer, i brojilo, nikako mi nije išlo u glavu zašto je brojilo trebalo J. P. Morganu, ako će da ima svu energiju ovog sveta. Nikada mi nije bila jasna igra sa Savom Kosanovićem, Markonijem. Ako je Kosanović bio toliko jak i imao celu državu iza sebe, nikada nisu podneli u Švedskoj zahtev za priznanje da je Markoni koristio 12 ili 16 patenata i da je Nobelova nagrada u stvari trebalo da pripadne Tesli. Lično ne verujem da je Tesla ikada spaljen, i istraživao sam, od momenta uzimanja maske, mislim, da se gubi svaki trag Tesli. Gde je njegovo telo? Definitvno je to što navode da je Huver pratio Teslu i da su deset godina gledali kroz njegove dokumente. Tesla je sklonio stvari mnogo ranije, samo ne znamo gde ih je sklonio. Kada je shvatio da to može da bude zloupotrebljeno, zatvorio je projekat i napustio ga. Jer, ako se radilo o sto pedeset hiljada dolara, koji su sada oko 30 miliona dolara - u to vreme Amerika je bila zemlja mnogo većeg profita nego što je danas, i bilo je jako puno ljudi koji su mogli da plate tih 150 hiljada dolara, al’ ne samo u Americi, mogli su da plate svuda. Definitivno to što nam je plasirano - nije tačno“

Na kraju razgovora, Lončar želi da naglasi da će se 6. i 7. januara iduće godine, u hotelu Njujorker, gde je Tesla proveo poslednje godine života, obeležiti sedamdeset i treća godišnjica njegove smrti.
XS
SM
MD
LG