Linkovi

Vlada i Boko Haram o uslovima oslobadjanja devojaka


Nigerijac u Abudži gleda novinske naslove o mogućem oslobadjanju devojaka iz Čiboka, 18. oktobra 2014.
Nigerijac u Abudži gleda novinske naslove o mogućem oslobadjanju devojaka iz Čiboka, 18. oktobra 2014.

Visoki nigerijski predsednički savetnik, Hasan Tukur, izjavio je za Hausa servis Glasa Amerike da su se ekstremisti u načelu dogovorili da puste na slobodu devojke iz mesta Čibok koje su kidnapovali u aprilu.

Vlada Nigerije saopštila je da će ove nedelje održati pregovore sa Boko Haramom o uslovima puštanja na slobodu više od 200 učenica koje je militantna grupa otela u aprilu. Dve strane su se u petak dogovorile o prekidu vatre.

Najviši nigerijski predsednički savetnik, Hasan Tukur, izjavio je za Hausa servis Glasa Amerike da su se ekstremisti u načelu dogovorili da puste devojke na slobodu. Razgovori o tom pitanju trebalo bi da se održe u Čadu ove nedelje. Turkur je dodao da raniji pregovori “još nisu doneli pozitivne rezultate” ali da je ovog puta “umereni optimista.”

Boko Haram nije javno komentarisao novi razvoj dogadjaja.

Ta grupa teroriše Nigeriju već pet godina u nastojanju da severnu Nigeriju pretvori u konzervativnu islamsku državu. Hiljade civila i policajaca do sada je stradalo u bombaškim i drugim oružanim napadima Boko Harama.

Ekstremisti su izazvali gnev u celom svetu kada su upali u školu u zabačenom severoistočnom selu Čibok i oteli oko 270 devojaka. 57 njih je uspelo da pobegne ali je više od 200 I dalje u zatočeništvu Boko Harama.

XS
SM
MD
LG