Linkovi

Krvavi napad na školu u Nigeriji


U napadu, kako se sumnja, islamskih ekstremista na jednu školu u Nigeriji najmanje 30 mrtvih. Preživeli navode da su neki učenici živi izgoreli u zgradi škole.

Navodno islamistički napadači usmrtili su najmanje 29 učenika i nastavnika u jednoj školi u Nigeriji, nakon čega su zapalili zgradu škole i pucali na one koji su bežali.

Preživeli navode da su neki od učenika živi zapaljeni u jutrošnjem napadu u selu Mamudo na severoistoku Nigerije. Jedan učenik tvrdi da se, prema njegovim rečima, probudio na nišanu i da je zadobio rane od metaka koji su mu razneli četiri prsta na desnoj ruci. Desetine drugih su pobegli kroz okolno rastinje i njihova sudbina je nepoznata.

Škola se nalazi u regionu u kojem je nigerijski predsednik Gudlak Džonatan proglasio vanredno stanje i poslao vojsku koja treba da spreči ekstremiste da oforme islamističku državu. Ali jedan otac koji je izgubio dvojicu sinova u jutrošnjem napadu kaže da region nije bezbedan. On je rekao da se napadi na škole i dalje događaju i da učenici nisu zaštićeni uprkos prisustvu vojnika.

Vlasti veruju da je napad izvršila grupa islamističkih pobunjenika Boko Haram čiji prevod imena znači „Zapadno obrazovanje je svetogrđe“.
XS
SM
MD
LG