Linkovi

Nezavisna istraga veća opasnost za Trampa


Predsednik Donald Tramp i njegov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin

Američki predsednik Donald Tramp odbacio je optužbe da su njegovi bliski saradnici i savetnici u kampanju imali bliske veze sa Rusijom. Tramp je branio svog doskorašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flin, okrivljujući za kontroverzu ono što je nazvao informacijama koje su „nelegalno dospele u javnost“. Jedan analitičar kaže za Glas Amerike da bi eventualna nezavisna istraga mogla da predstavlja problem za Trampovu adminsitraciju.

Predsednik Tramp je u sredu okrivio medije i obaveštajnu zajednicu za rušenje Majkla Flina.

"Mislim da je ono što se dogodilo generalu Flinu veoma, veoma nepravedno. Način na koji je bio tretiran, dokumenta i papiri koji su nezakonito, naglašavam to, nezakonito procureli. Veoma, veoma nepravedno".

Administracija takođe mora da rešava pitanje novih izveštaja o prisluškivanju, kojim je navodno otkriveno više različitih kontakata između zvaničnika Trampove kampanje i Kremlja. Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da su se takvi razgovori odigrali.

"Ovo su samo izveštaji u novinama koji nisu zasnovani na bilo kakvim činjenicama, ne upućuju vas na činjenice".

Republikanci i demokrate dogovorili su se da organizuju kongresnu istagu ruskog mešanja u američke predsedničke izbore i sadržaja razgovora između američkih i ruskih zvaničnika. Međutim, republikanski zakonodavci pobrinuće se da istraga ne naškodi predsedniku, kaže politički analitičar Klaus Lares.

On smatra da bi nezavisna dvostranačka komisija imala veću moć da sprovede temeljnu istragu.

"Nezavisna komisija ima potpuno drugačiju moć, i naravno, mnogo je opasnija po predsednika Trampa. A nezavisna komisija je takođe nešto što nas podseća na predsednika Niksona i Votergejt skandal".

Takođe u sredu, zvaničnik Bele kuće optužio je Moskvu da je prekršila sporazum o upotrebi projektila, što mnogi smatraju ruskim testiranjem koliko daleko mogu da idu sa Trampom. Lares smatra da je takav zaključak preuranjen.

"Tramp je s jedne strane u pravu: da moramo da se upustimo u angažman sa Rusijom i predsednikom Putinom, ali to zavisi od toga na koji način se upuštamo u angažman sa Putinom i kakvu cenu su SAD spreme da plate za taj angažman".

Američki i ruski zvaničnici u četvrtak su se sastali licem u lice, prvi put od kada je predsednik Tramp preuzeo položaj.

XS
SM
MD
LG