Linkovi

Rekordna nezaposlenost u evrozoni


Stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 25 odsto, a nezaposlenost medju mladjim Špancima se bliži cifri od 60%.
Stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 25 odsto, a nezaposlenost medju mladjim Špancima se bliži cifri od 60%.

Nezaposlenost u evrozoni dostigla je novi rekord u oktobru, kada je zabeležena stopa nezaposlenosti od 11,7%.

Nezaposlenost u evrozoni dostigla je novi rekord u oktobru, kada je zabeležena stopa nezaposlenosti od 11,7%. To je najviša stopa od kada je formirana zona jedinstvene valute 1999. Prema podacima koje je danas objavio Eurostat, služba za statistiku Evropske unije, ukupan broj nezaposlenih u evrozoni iznosi gotovo 19 miliona a stopa nezaposlenosti je posebno visoka medju mladima.

Najvišu stopu nezaposlenosti u evrozoni imaju Španija i Grčka – obe preko 25 procenata – dok se stopa nezaposlenosti mladih u tim zemljama kreće ka 60 procenata. To je cifra koja bi mogla da ima dugoročne ekonomske I političke posledice.

Veoma je teško. Trudim se, idem na razgovore za posao ali ja sam 45-godišnja žena. Kada me vide kažu da traže mladju osobu. Ja nisam ono što traže”, kaže čistačica Julija Jukra koja čeka u redu ispred biroa za nezaposlene.

U istom redu bio je i čuvar Huan Arojo. On se žali:

“Užasno je, situacija je zaista teška. Svi su nezaposleni i svejedno je da li tražite posao ili ne - jer poslova nema. Mnogi moji prijatelji šalju svoje rezimee već godinu, dve, ali ne dobijaju odgovor.”

Rast nezaposlenosti u odnosu na prethodni rekord iz septembra bio je očekivan, pošto se evrozona u trećem tromesečju vratila u recesiju, koja se često definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog razvoja.

“Stopa nezaposlenosti u Evropi i dalje je neprihvatljivo visoka. Ona je porasla sa 10,6 na 10,7% u 27 zemalja članica, a sa 11,6 na 11,7% u evrozoni. Obe te stope su, istorijski gledano, veoma visoke tako da sada imamo gotovo 26 miliona nezaposlenih ljudi u Evropi”, navodi Džonatan Tod, portparol Evropske komisije.

Ekonomski rast je usporen čak i u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji Evrope. Medjutim, ekonomista Karsten Bržeski iz globalne organizacije ING kaže da će se ekonomsko stanje Nemačke poboljšati 2013.

„Već sledeće godine trebalo bi da vidimo novi rast nemačke ekonomije što znači da u evrozoni i dalje postoji poslednje uporište a to je Nemačka.“

Mnogi ekonomisti, ipak, upozoravaju da će nezaposlenost u mnogim evropskim zemljama nastaviti da raste narednih meseci, sve dok ekonomije ostaju u recesiji.

„Nezaposlenost je obično pokazatelj dugoroočnih trendova i pošto će rast verovatno ostati slab do drugog kvartala 2013. može se očekivati da nezaposlenosti nastavi da raste 2013. Ne bi me iznenadilo da dostignemo i 12% u nekom trenutku u prvoj polovini 2013“, ocenio je Piter Van Den Houte, glavni ekonomista IBG grupe.

Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke, danas je izjavio da očekuje da će oporavak u evrozoni započeti tek u drugoj polovini iduće godine.
XS
SM
MD
LG