Linkovi

Njuport: Iznenadjenja još uvek moguća


Frenk Njuport, glavni urednik Galupa.

Glavni urednik organizacije Galup, Frenk Njuport, ocenjuje drugu debatu predsedničkih kandidata i njihove izglede za pobedu u novembru.

Publika koja je postavljala pitanja na drugoj debati predsednika Baraka Obame i republikanskog kandidata Mita Romnija sastavljena je po sugestiji Galupove organizacije za ispitivanje javnog mnjenja. Frenka Njuporta, glavnog urednika Galupa, zamolili smo da podeli sa nama svoje utiske sa tog političkog duela, proceni njegove moguće posledice po kandidate i kaže nam kada će Galup moći da prognozira pobednika 6. novembra.

„Lično sam veoma uzbuđen kada obični građani dobiju priliku da postavljaju pitanja. Novinari to mogu da čine stalno, ali za mene je velika stvar kada prosečan čovek može da postavi direktno pitanje predsedniku Obami i Romniju. A publiku na drugoj debati činili su upravo obični Amerikanci.“

Atmosfera na pozornici bila je vrlo napeta, kaže Njuport.

„Bilo je napeto jer su oba kandidata i njihovi savetnici želeli da zauzmu borbeni stav. Videli ste kako su kružili jedan oko drugog. Ne znam razlog takve odluke, ali ipak smo dobili značajan uvid u njihova stanovišta o brojnim pitanjima.“

Njuport kaže da, iako prva reagovanja javnosti ukazuju da je Obama bio bolji, nije sasvim izvesno da će popularnost predsednika Obame zabeležiti skok u istoj meri kao što je Romnijeva popularnost porasla posle prve debate.

Za razliku od drugih organizacija za ispitivanje javnog mnjenja, Galup ne vrši ankete po takozvanim izborno presudnim državama, već isključivo na nacionalnom nivou.

„Mi smatramo da je trend na nacionalnom nivou dovoljno dobar pokazatelj, jer kada jedan od kandidata stekne prednost kod svih Amerikanaca, naše ankete pokazuju da se taj trend automatski preliva i na nivo izborno važnih saveznih država.“

Galup je, inače, poznat po svojim prilično preciznim prognozama pobednika predsedničkih izbora. Međutim, kada je trka tesna kao sadašnja, predviđanja ove organizacije biće poznata najviše nedelju dana pred izbore i to samo ako jedan od kandidata bude imao prednost veću od pet odsto, kaže Njuport.

U tom slučaju, nekoliko dana ili nedelju dana pre 6. novembra Galup će svoju prognozu formulisati ovako: 'Vrlo su male šanse da će kandidat koji zaostaje pet do šest procenata moći da do izbornog dana preokrene ishod u svoju korist'."

Ali, u preostale tri nedelje, iznenađenja su još uvek moguća – dodaje Njuport – uključujući neku iznenadnu međunarodnu krizu ili neki novootkriveni skandal, koji bi ugrozio odnosno znatno poboljšao izborne šanse ili Obame ili Romnija.
XS
SM
MD
LG