Linkovi

Američki naučnik evakuisan sa Antarkitka


Australijski avion na pisti baze "Mekmurdo" na Antarktiku

Australijski spasioci su u sred zime evakusiali američkog naučnika iz istraživačke stanice Mekmurdo na Antarktiku.

Australijski spasilački tim sletio je danas na ledom okovani Antarktik kako bi evakuisao američkog naučnika kojem je bila potrebna hitna medicinska pomoć. Riječ je o rijetkoj spasilačkoj akciji tokom zime, u okviru koje je naučnik prebačen na Novi Zeland na liječenje.

Avion, u kojem se nalazio oboljeli Amerikanac, sletio je na aerodrom u Krajstčerču na Novom Zelandu čime je okončana, po svemu sudeći, veoma uspješna spasilačka operacija na kraju svijeta. Australijski spasioci su u sred zime evakusiali američkog naučnika iz istraživačke stanice Mekmurdo na Antarktiku.

“Mračno je, sunce nikada ne izlazi ili samo na nekoliko minuta. Vjetar zavija, temperature su 40, 45 ili 50 stepeni ispod nule, tako da je riječ o izuzetno opasnom mjestu za slijetanje”, navode eksperti.

O pacijentu je saopšteno veoma malo detalja. Zna se samo da je u stabilnom stanju i da će mu možda biti potrebna plastična operacija. Naučnica Rene Duser je prošlog avgusta pretprpjela moždani udar, dok je boravila na Južnom Polu, i morala je da čeka šest nedelja na evakuaciju.

“Uvijek postoji strahovanje da vrijeme ističe odnosno kakve su posljedice, naročito ako se ne zna u kakvom ste trenutno stanju.”

Antarktik je najsuvlje, najviše i najvjetrovitije mjesto na Zemlji. Najviša temperature ove nedelje bila je 22 stepena ispod nule. Toliko je hladno da je spasilački avion morao da ima dovoljno goriva za stalan rad motora. Takođe je mrak gotovo 24 sata dnevno, tako da su spasioci imali veoma mali vremenski period za slijetanje. Doktor Ronald Šemenski učestovao je u akciji spasavanja sa iste stanice 2001.

“Niste znali šta da očekujete, s obzirom na to da avioni nikada nisu letjeli na toj temperaturi. Niko nije nikada pokušao da sleti na led, u potpunom mraku, tako da je to bila poptuno nepoznata situacija.”

Najpoznatija evakuacija tokom zimskog perioda bila je 1999, kada je u dramatičnoj akciji spašena američka ljekarka oboljela od raka dojke. Ljudi koji rade u područjima u kojima vladaju izuzetno teški uslovi, moraju da budu podvrgnuti sveobuhvatnim medicinskim testovima zato što su spasilačke operacije, poput današnje, veoma rizične.
XS
SM
MD
LG