Linkovi

Tinejdžersko pozorište u Njujorku


Scena iz predstave "The Bowery Wars", sa publikom u pozadini.
Scena iz predstave "The Bowery Wars", sa publikom u pozadini.

Njujork je grad teatra, od Brodveja do manjih pozorišta na drugim krajevima grada. Jedno od najmanjih je “Downtown Art” u kome nastupaju samo tinejdžeri.

Svake godine na repertoaru je nova predstava, koju piše i režira osnivač trupe Rajan Gilem. Ove godine ona radi na prvom delu mjuzikla “The Bowery Wars” o borbi za kontrolu okruga Boveri u donjem delu Menhetna, a taj komad se igra na otvorenom.

Rajan Gilem daje uputstva mladim glumcima. Probe se održavaju na glavnim i sporednim ulicama donjeg Menhetna, uz uličnu buku, taksi vozila i prolaznike, gde se prvi čin predstave “The Bowery Wars” dešava. Glumci starosti od 13 do 19 godina dolaze na audiciju u nadi da će postati deo trupe.

Rajan Gilam i mladi glumci na probi na Brodveju.
Rajan Gilam i mladi glumci na probi na Brodveju.

Gilem kaže da odabire one koji iskreno žele ulogu pa čak i ako su tihi ili stidljivi.

Svako ko ima entuzijazma za nešto kreativno ima i talenta, ali im verovatno do sada nije pružena šansa da to ispolje”.

I dok se proba nastavlja, grupa glumaca se zagreva za drugi čin.

Žan Kisera i Džasai Čejs Ovens su šesnaestogodišnjaci, koji su sa trupom već četiri godine.

"Kao što vidite ovo nije obično pozorište. Mislim da je ideja originalna, inovativna i interesantna“, kaže Kisera.

Ovde sam stekao neke od najboljih prijatelja. To me je privuklo pozorištu … tu se može puno naučiti..." dodaje njen kolega iz trupe - Ovens.

Dvoje glumaca - tinejdžera - na probi prvog dela predstave Bowery Wars.
Dvoje glumaca - tinejdžera - na probi prvog dela predstave Bowery Wars.

Scenario za mjuzikl "The Bowery Wars" napisala je Rajan Gilem, a muziku Majkl Hiki. Radi se o vrlo neizvesnim izborima za gradonačelnika Njujorka 1903. i ratu između dve bande.

U prvom činu, glumci se kreću ulicom i samo otvaraju usta. Publika ide za njima i na MP3 plejerima sluša snimljeni dijalog i muziku. Pošto slučajni prolaznici ne čuju ništa njima izgleda kao da glumci izvode pantomimu.

Iako među glumcima ima i onih izuzetno nadarenih, Gilem kaže da cilj “Downtown Art”-a nije da obučava glumce već da neguje kreativni duh. Zato, kako kaže, trupa i može da opstane sa budžetom od samo 80 hiljada dolara godišnje.

"Jedna od stvari koje mogu da kažem jeste da kada radim sa tinejdžerima, i pomažem im da ispolje kreativnost, to nije uživanje samo kao umetnički proces, već I zbog činjenice da činimo nešto što nam ulepšava i poboljšava život. Posle dva sata probe izgledali smo srećni, složniji i spremni da se suočimo sa svim izazovima spoljnjeg sveta”.

“Downtown Art” sledeće godine nastavlja, kako Gilem kaže, svoje “nasleđe” serije u drugom delu predstave "The Bowery Wars". To je priča o dvoje mladih ljubavnika, poput Romea i Julije, koji su zahvaćeni ratom bandi za kontrolu Boverija. I drugi deo će, kako kaže Gilem, delimično biti izvođen na ulicama, gde su se pre 100 godina obračuni tih bandi i odigravali.

XS
SM
MD
LG