Linkovi

Blumberg u predsedničkoj trci?


Majkl Blumberg (arhiva)
Majkl Blumberg (arhiva)

Bivši gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg će se, prema najnovijim informacijama, možda priključiti predsedničkoj trci u SAD kao nezavisni kandidat.

Blumberg je odslužio tri mandata kao gradonačelnik najvećeg američkog grada, a od kada je napustio taj položaj pre dve godine, 73-ogodišnji milijarder neuspešno pokušava da pridobije podršku za uvođenje strožih zakona za kontrolu oružja u Sjedinjenim Državama.

Blumberg, jedan od najbogatijih Amerikanaca svoje bogatstvo, koje se procenjuje na više od 40 milijardi dolara, stekao je delom od zarade, kako je mnogi u finansijskim i medijskim krugovima nazivaju “Blumberg mašinerije”, odnosno ogromne i skupe kolekcije finansijskih podataka kompanija i ekonomija širom planete.

Prema izveštajima američkih medija, Blumberg je svojim saradnicima rekao da bi bio spreman da potroši jednu milijardu dolara svog novca na predizbornu kampanju, ali da je sebi dao rok do marta da odluči da li će da se priključi trci, odnosno pošto se završe predsedničke nominacije demokratske i republikanske stranke u narednih nekoliko nedelja.

Blumbergovi saradnici ističu da je on posebno zabrinut zbog dominacije republikanskog pretendenta, još jednog milijardera, njujorškog magnata Donalda Trampa – koga Blumberg poznaje oko 20 godina, kao i da ga brine mogući ishod demokratske trke za predsedničku nominaciju.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton vodi kod demokrata prema istraživanjima javnog mnjenja. Međutim, ispitivanja takođe pokazuju da njen rival, senator iz Vermonta Berni Sanders, koji sebe naziva nezavisnim socijalističkim demokratom, ima prednost u prve dve savezne države u kojima će se održati primarni izbori idućeg meseca - Ajovi i Nju Hempširu.

Blumberg, koji je nekada bio član Republikanske stranke, a kasnije se opredelio da bude nezavistan, takođe je 2008. najavio eventualnu predsedničku kandidaturu, ali je odustao pošto je dobio vrlo slabu podršku.

XS
SM
MD
LG