Linkovi

Nova godina dočekana u čitavom svetu


Proslava Nove godine na Tajms skveru u Njujorku
Proslava Nove godine na Tajms skveru u Njujorku

Ogromni broj okupljenih na Tajms skveru odbrojavao je poslednje sekunde 2012. dok se šest tona teška blještava kristalna kugla spuštala ka trgu

Tradicionalno, Njujork je proslavio Novu godinu ogromnom proslavom na Tajms Skveru, dok su Sjedinjene Države, kao jedna od poslednjih zemalja na svetu dočekale 2013.

Ogromni broj okupljenih odbrojavao je poslednje sekunde 2012. dok se šest tona teška blještava kugla od Voterford kristala spuštala ka trgu, da bi na kraju zasijala brojla 2013.

U tom trenutku zemlje širom Evrope, Bliskog istoka i Azije već su dočekale Novu godinu, a proslave su se održavale u svim krajevima sveta.

U najvećem gradu u Burmi – Rangunu - organizovana je velika novogodišnja proslava po prvi put od kako se ta zemlja oslobodila decenijama duge vojne diktature, koja je uglavnom zabranjivala velika okupljanja u javnosti.

„Nova Godina je ovde... srećan sam zbog toga. Vlada je i ranije najavljivala promene, ali ih nije ispoštovala. Ovog puta smo uspeli“.

Azijske zemlje prve su dočekale Novu godinu. Veliki vatrometi održani su u Sidneju i Hong Kongu.

Međutim, u Indiji, mnogi hoteli i barovi sveli su na minimum ili otkazali novogodišnje proslave, iz poštovanja prema mladoj ženi koja je u subotu preminula od posledica grupnog silovanja u Nju Delhiju. Taj brutalni incident šokirao je čitavu naciju.

Džejšri Pandej
NAUČNI ISTRAŽIVAČ
„Nova godina je razlog za slavlje, za sreću, a mi ovoga puta nismo nimalo srećni. Niko u ovom momentu nije srećan i zato nema svrhe slaviti Novu godinu. Slavićemo u smislu da ćemo početi godinu rešenošću da žene ne treba da budu podvrgnute nasilju i očekivanjem da ih naša vlada zaštiti“.

Vatromet je takođe osvetlio nebo iznad Atine, Moskve i Londona. Dubai je obeležio Novu godinu svetlosnim šou programom na najvišoj zgradi sveta.

Na jugu Filipina, svečano raspoloženje bilo je u senci pustoši, posle tajfuna, koji je početkom decembra usmrtio više od 1.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG