Linkovi

Tehnologija za medicinska snimanja sve bolja


Nova tehnologija omogućava hirurzima da pre operacije vide telo pacijenta na potpuno drugi način.

Da li postoji situacija u kojoj bi video igra mogla da spasi ljudski život? Nova tehnologija za snimanje, koja se sada koristi u metodističkoj bolnici u Hjustonu u državi Teksas, ima direktne linkove sa video igrama. Na taj način lekari mogu da dobiju detaljni uvid u telo pacijenta, što hirurzima pomaže da isplaniraju i obave komplikovane operacije sa mnogo više samopouzdanja.

Oni koje misle da programiranje video igara nema drugu funkciju osim da zabavi korisnike, trebalo bi ponovo da razmisle – poručuje dr Brajan Batler, onkolog i specijalista za zračenje u metodističkoj bolnici u Hjustonu. Batler je takođe glavni autor nove tehnologije za snimanje nazvane Platonova pećina, odnosno CAVE (Kejv).

"Programeri i korisnici video igara su zaista pomogli da ovaj tip tehnologie postane moguć", kaže dr Batler.

CAVE je moćni procesor, napravljen na bazi Majkrosoftovog i Eplovog softvera, koji velikom brzinom prima podatke prikupljene sa drugih mašina za snimanje, poput CT-a, MRI-a i PET skenera i zatim ih pretvara u detaljne slike.

Slično grafici u video igrama, multidimenzionalne slike u boji pojavljuju se na ekranima na dodir, što lekarima omogućava da njima manipulišu i virtuelno lete kroz delove tela iz svih uglova, okrećući ih i zumirajući.

Jedan od hirurga koji koristi CAVE, Mas Takašima, kaže da je ključ uspešne operacije imati mogućnost da jasno vidite deo tela koju ćete da operišete.

"Kada imate podatke i možete precizno da vizuelno predstavite šta se dešava, to definitivno umanju stres i zabrinutost zbog neznanja da li npr. postoji mogućnost da je neki krvni sud obmotan oko tumora", objašnjava dr Takašima.

Hirurzi su nedavno iskoristili sistem CAVE kako bi isplanirali tešku operaciju pacijenta koji je slučajno sam sebe ranio strelom. Oni su mogli jasno da vide u kom delu lobanje se strela nalazi, kao i da li je bila blizu nekih važnih krvnih sudova.

Međutim, ne tako davno, čak su i čuveni lekari bili skeptični u vezi sa upotrebom tehnologije za pravljenje slika skenerom. Doktor Robert Grosman, koji podučava neurološke operacije u metodističkoj bolnici u Hjustonu, seća se jednog slučaja iz 1963. godine.

"Kada se pojavio prvi CT skener, šef neuro radiologije u našoj bolnici, koji je bio vrlo ugledan lekar, ne bih da mu pominjem ime – rekao nam je ‘momci, ovo je neka prevara'", priseća se dr Grosman.

Stručnjaci ističu da je ovo samo početak, dodajući da će medicinska tehnologija za snimanje vremenom postajati sve bolja.

XS
SM
MD
LG