Linkovi

Novi Spajdermen mešovite rase


Marvel Komiks je prvi put uveo Majlsa Moralesa 2011 u priči o Spajdermenu koja se dogadja u alternativnoj realnosti. Kao i Pitera Parkera, Majlsa ujeda pauk, a onda razvija super-moći.

Bilo u stripu ili na velikom platnu, obožavaoci su uvek znali da se iza maske Spajdermena krije mladić – Piter Parker. Ali to se sada menja, barem u svetu stripa. Marvel Comics je objavio da će lik zvani Majls Morales zameniti Pitera Parkera kao Spajdermen u novom izdanju ovog stripa. On je pola Latinoamerikanac a pola Afroamerikanac, i prilično je popularan medju ljubiteljima stripa.

Spajdermen je superheroj sa kojim ljudi osećaju posebnu vezu.

“Ne možete da mu vidite lice dok čini herojska dela. Super stvar u vezi sa njim je što svako može da sebe zamisli kao Pitera Parkera.

…Ili kao Majlsa Moralesa, novog Spajdermena koji je tinejdžer mešovite rase u Njujorku.

“Vreme je za to. Ako želite da pravite strip za novu generaciju I prihvatate multirasno društvo, i ja bih išao u tom smeru”, kaže jedan od ljubitelja stripova.

Marvel Komiks je prvi put uveo Majlsa Moralesa 2011 u priči o Spajdermenu koja se dogadja u alternativnoj realnosti. Kao i Pitera Parkera, Majlsa ujeda pauk, a onda razvija super-moći.

Fanovi su prihvatili novo lice a Marvel ga sada premešta u glavni zaplet stripova gde će on biti Spajdermen, a Piter Parker mu je mentor.

“Sadašnja ali i dolazeća generacija čitalaca je rasno, kulturološki raznovrsnija. Image Comics je to prvi spoznao, a sada Marvel i DC počinju da uvode značajne promene”, navodi Džo Slepski iz "Golden apple comics".

Poslednjih godina trend je bio uvodjenje strip junaka koji odražavaju američku današnjicu. Marvel želi da uvede likove sa kojima će moći da se poistoveti šira čitalačka publika. Junak Tor je sada – žensko, a novi Spajdermen polu Latinoamerikanac a polu – crnac.

“Uzbudljivo je što Marvel pokušava da se odmakne od standardnog, belog superheroja”, kaže obožavalac Spajdermena Danijel Robel.

Medjutim, ta promena se, za sada, ne oseća na velikom platnu. Čovek iza maske u sledećem filmu o Spajdermenu I dalje će biti Piter Parker. Medjutim, fanovi Majlsa Moralesa se nadaju:

“U nekom trenutku mora da dodje do predaje štafete. Mora. Spajdermen je Piter Parker. Da nema Pitera, koji je beli klinac iz Kvinsa, nema Spajdermena. Zato oni moraju da krenu od njega, ali da li će doći do Majlsa? Potpuno sam siguran da će doći do Majlsa”.

Dok će ljubitelji i dalje sačekati njegovu pojavu na filmu, Majls Morales će preuzeti štafetu kao Spajdermen u štampanom izdanju, kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG