Linkovi

Novi protesti u Kairu


Egipćani na motociklu prolaze pored spaljenog postera sa likom zbačenog predsednika Mohameda Morsija
Egipćani na motociklu prolaze pored spaljenog postera sa likom zbačenog predsednika Mohameda Morsija

Najnoviji dogadjaji u Egiptu izazvali osude u muslimanskom svetu, kao i na Zapadu, uključujući i SAD, gde je američki predsednik Barak Obama izjavio da SAD otkazuju zajedničke vojne vežbe sa Egiptom, koje su bile zakazane za septembar.

Pristalice zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija danas su ponovo održale demonstracije, dan pošto su stotine ljudi ubijene dok su snage prelazne vlade rušile protestne kampove u Kairu.

Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u nasilju poginulo najmanje 525 osoba a ranjeno više od 3.700, dok Muslimansko bratstvo navodi da je ubijeno više od 4.500 ljudi. Američki predsednik Barak Obama osudio je operaciju egipatskih vlasti i otkazao zajedničke vojne vežbe planirane za septembar.

Dan posle najvećeg krvoprolića u Egiptu od ustanka protiv Hosnija Mubaraka 2011. protesti se nastavljaju. Prema izveštajima egipatske televizije, stotine pristalica Muslimanskog bratstva napale su vladine kancelarije u Gizi, gradu na dvadesetak kilometara od Kaira i slavnoj lokaciji egipatskih piramida. Stotine pristalica Bratstva takođe su marširale kroz lučki grad Aleksandriju, zahtevajući Morsijev povratak na vlast.

Muslimansko bratstvo objavilo je video snimak na kojem se vide stotine tela umotanih u čaršave u kairskoj džamiji El Iman u Nasr Sitiju, nedaleko od džamije Raba al-Adavija, koja je do juče bila centar protesta Morsijevih pristalica.

Za to vreme, u Kairu su održane sahrane poginulih pripadnika specijalne policije.

“U ovoj džamiji se rastajemo od svojih mučenika, ali uprkos svemu što se desilo, uprkos palim drugovima, nikada nećemo prepustiti ovu zemlju plaćenim izdajnicima", poručuje Medat Menšavi, komandant specijalnih jedinica egipatske policije.

Najnoviji dogadjaji u Egiptu izazvali su osude u muslimanskom svetu, kao i na Zapadu, uključujući i SAD. Američki predsednik Barak Obama prekinuo je odmor u Masačusetsu da bi saopštio stav Vašingtona.

"SAD snažno osuđuju korake koje su preduzele privremene vlasti Egipta i njihove snage bezbednosti. Osuđujemo nasilje nad civilima i podržavamo univerzalna prava, ključna za ljudsko dostojanstvo, medju kojima je i pravo na mirni protest”, izjavio je američki predsednik.

Obama je dodao da SAD otkazuju zajedničke vojne vežbe sa Egiptom, nazvane “Sjajna zvezda” koje su bile zakazane za septembar.

“Naše tradicionalno partnerstvo ne može da se nastavi kao da je sve uobičajeno, kada se civili ubijaju na ulicama, i guše ljudska prava”, rekao je Obama.

S druge strane, jedan od bivših Morsijevih saradnika je za situaciju delimično okrivio SAD i državnog sekretara Džona Kerija. Vael Hadara, koji se nalazi u Kanadi, rekao je da su Kerijeve ranije izjave ohrabrile egipatsku vojsku.

"Šta god da se sada dešava u Vašingtonu – dolazi prekasno. Kada je Keri rekao da je vojska ‘obnovila demokratiju’ mislim da je vojska to shvatila kao zeleno svetlo, ‘kart blanš’ da uradi šta želi, i tako je i bilo”, smatra Hadara.

U Evropi, Britanija, Francuska, Nemačka i Italija pozvale su egipatske ambasadore da bi prenele protivljenje zbog jučerašnje operacije. Međutim, kako iz Kaira prenosi dopisnik Glasa Amerike Elizabet Erot, dok međunarodna zajednica osuđuje tu akciju, mnogi obični Egipćani smatraju da je upotreba sile bila opravdana.

“Ovo što se dogodilo u Egiptu je tragično. To je trauma za ovu naciju. Međutim, Egipćani žele da se vrate normalnom životu. Oni smatraju da je država bila prilično strpljiva sa ljudima koji su protestovali u Rabi i Nadi, i da je iskoristila sve opcije pre nego što je pribegla nasilju. Građani su juče bili veoma kooperativni kada je uveden policijski čas, u nadi da će to pomoći državi da se sve ovo okonča”, objašnjava politički analitičar Hišam Kasem.

Egipatsko pravosuđe danas je produžilo pritvor bivšem predsedniku Morsiju za dodatnih 30 dana.
XS
SM
MD
LG