Linkovi

Italija na pragu kolapsa?


Italijanski premijer Mario Monti izjavio da bi kolaps Italije značio "kraj evra"

Italija je na današnjoj aukciji šestomesečnih obveznica bila primorana da plati gotovo duplo višu vrednost za kamatu na kredit, što je podstaklo novu zabrinutost u vezi sa ekonomskim problemima u koje su zapale evropske zemlje sa zajedničkom valutom. Evro i svetska tržišta danas su zabeležili pad.

Na današnjoj aukciji italijanskih šestomesečnih obveznica, vlada je bila primorana da prihvati kamatu u iznosu od 6,5 odsto, što je gotovo duplo više od iznosa koji je bio ponuđen na sličnoj aukciji prošlog meseca. Kamata na italijanske obveznice na duži period su ponovo iznad 7 odsto – odnosno na nivou sličnom onom sa kojim su bile suočene Grčka, Irska i Portugal u momentu kada su zatražile međunarodnu finansijsku pomoć.

U današnjoj izjavi kabineta novog italijanskog premijera Marija Montija navodi se da su se na jučerašnjem mini-samitu tri najveće evropske ekonomije, Nemačka i Francuska složile sa italijanskim premijerom da bi kreditni kolaps u Italiji značio “kraj evra”.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel su posle sastanka u četvrtak izjavili da će podržati Italiju i evro, i pozvali na promene u evropskim sporazumima, kojim bi se zemlje evrozone primorale na odgovorniju fiskalnu politiku. Međutim, nije došlo do dogovora o većoj ulozi evropske Centralne banke u pružanju pomoći zemljama evrozone sa ekonomskim problemima, kao ni o izdavanju evro-obveznica.

Sastanak u Strazburu je okončan bez konkretnih dogovora, što je podstaklo strahovanja investitora da bi zemlje južne Evrope mogle da odu pod stečaj. Italijanski dug iznosi oko 2,6 hiljada miljardi dolara, što je znatno više od grčkog ili duga drugih evropskih zemalja koje su dobile finansijsku pomoć od EU i MMF-a.

XS
SM
MD
LG