Linkovi

Novo ronilačko odelo za velike dubine


Kanadska firma Nuytco Research Ltd. predstavila novo ronilačko odelo u kojem će ronioci moći da se spuste i na preko 300 metara dubine i istražuju do sada nedostupne delove morskog sveta.

Sa novim ronilačkim odelom, okeanografi sada mogu da istražuju podvodni svet čak 4 puta dublje nego što su mogli i sa najrazvijenijom opremom na principu kondezovanog vazduha. Osim toga, novo odelo takođe omogućava roniocima da ispod vode ostanu satima što znači da će moći da istražuju morski život iz blizine, kao nikada do sada.

Ronilačko odelo nazvano Exosuit napravljeno je od aluminijumske legure, visoko je 2 metra i teško je preko 240 kilograma. Napravljeno je kako bi zaštitilo ronioce ispod 300 metara gde je pritisak 30 puta veći nego na površini.

Exosuit je predstavljen u Američkom prirodnjačkom muzeju u Njujorku i ima 18 obrtnih zglobova što omogućava veću slobodu kretanja nego što je to moguće u sličnim ronilačkim odelima.

Ipak, kaže Majkl Lombardi, službenik za bezbednost pri ronjenju u pomenutom muzeju koji je i sam probao odelo - treba vremena da se na njega naviknete.

“Potrebno je potruditi se kako biste našli udoban položaj u odelu, ali u isto vreme ne osećate se klaustrofobično. Stalno me to pitaju jer je toliko uzano”, kaže Lombardi.

Exosuit ima četiri raketna motora za vodu na mlazni pogon snage 1,6 konja, koji se pokreću pritiskom na uloške u čizmama. Zaliha kiseonika ima dovoljno da ronilac može da ostane pod vodom nekoliko sati, a odelo je i u stanju da osobu održava u životu čak 50 sati.

Specijalno uže omogućava da se održi kontakt sa površinom, a njime se ujedno šalju visokokvalitetni video snimci podvodnih organizama.

Naučnici su posebno bili zaintrigirani mogućnošću ispitivanja bio-fluorescentnih i bio-luminesentnih životinja u njihovom prirodnom okruženju.

Kustos muzeja u odeljenju za ihtiologiju, Džon Sparks kaže da su ljudi zapanjeni činjenicom da u dubinama okeana još uvek ima neotkrivenih vrsta.

“Svi misle da je sve opisano, ali kada stignete do nekih oblasti poput koralnih grebena u velikim dubinama to otvara čitavu novu vodenu sredinu i tamo se mogu pronaći stotine novih vrsta”, kaže Sparks.

Kanadskoj firmi Nutko riserč limited (Nuytco Research Ltd.) trebalo je 14 godina da napravi jedan Exosuit po ceni od više od milion dolara. Ronilačko odelo će biti testirano u julu na oko 160 kilometara od obale Nove Engleske.
XS
SM
MD
LG