Linkovi

Novine za studente prirodnih nauka


Statistika pokazuje da 40 odsto studenata prirodnih i tehničkih nauka odustaje od studija ili prelazi na društvene nauke

Uprkos relativno visokoj stopi nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama radnih mesta ima za ljude sa diplomama iz prirodnih i tehničkih nauka. Ali statistika pokazuje da 40 odsto studenata tih nauka odustaje od studija ili prelazi na društvene nauke. Na Univerzitetu Džouns Hopkins, u Baltimoru, sada pokušavaju da smanje taj procenat iz pomoć metode nazvane „aktivno učenje“.

Velike grupe studenata gotovo da su pravilo na prvoj i drugoj godini studija u Americi. Studentkinja prve godine Nora Ouls nije zadovoljna.

Ne naučim mnogo na predavanjima. Dosadno mi je pa ponekad i zaspim“, kaže Nora.

Univerzitet Džouns Hopkins želi da to promeni, a jedan od načina je objavljivanje snimka predavanja na internetu. U ovom, predavač traži od studenata da odgovaraju na pitanja objavljena na internetu, dok se na ekranu pojavljuju odgovori. Sekretar za istraživanja Skot Ziger kaže da je na stotine studenata povezano u elektronsku mrežu što im omogućava da istovremeno reagiju na pitanja i na odgovore drugih kolega – uz pomoć ručnog davača.

Tako, čak kada ih je i 200 u sali, svi imaju pojedinačno iskustvo dok istovremeno komuniciraju sa susedima, pokazuju im šta su naučili i slušaju šta su susedi naučili“, kaže Ziger.

Eksperimentiše se i sa drugim metodama – kao što je ova mala grupa na odseku biologije u kojoj studenti uče kako da prave mapu DNK nekog virusa.

Kada smo završili sa genomom razgovarali smo o genu 70 i polemisali o tome da li da ga izbrišemo ili ne. Zanima me šta mislite o tome danas?“, kaže profesorka Fišer.

Studenti kažu da ovakav pristup povećava interes i pomaže im da shvate.

„To mi je bilo vrlo strano, ali sada shvatam. Dobijam tu tehničku naučnu veštinu“, kaže Džon.

„Drago mi je da sam izabrala ovaj predmet. Mnogo sam naučila u laboratoriji, a i sada na kompjuteru“, dodaje Nora Ouls.

Profesorka biologije Emili Fišer kaže da su joj ovi časovi pomogli da razvije zanimljiviji stil predavanja koji se nada da će primeniti u brojnijim grupama studenata.

Nadam se da će im bliže veze koje sam uspostavila sa nekima od njih pomoći da bolje podnesu prevadanja sa velikim brojem slušalaca“, kaže profesorka Fišer.

Univerzitet Džouns Hopkins i drugi nadaju se da će ove novine podstaći studente prirodnih nauka da ostanu na tim poljima i na kraju se zaposle na mestima za koje stručnjaci kažu da ih čekaju.
XS
SM
MD
LG