Linkovi

Netanjahu: Ukinuti agenciju za palestinske izbeglice


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku kabineta, 7. januar 2018.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku kabineta, 7. januar 2018.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je na zatvaranje agencije Ujedinjenih Nacija za palestinske izbeglice (UNRWA), ističuči da ona produžava palestinski problem. Netanjahu je, na sastanku svog kabineta u nedelju, takođe rekao da je osnovni cilj agencije da ukine državu Izrael i da zato mora da bude ukinuta. Njegove ocene stižu samo nekoliko dana nakon što je predsednik Tramp zapretio da će ukinuti američku pomoć za Palestince zbog njihove gnevne reakcije na njegovu odluku da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Palestinci i njihove pristalice nastavljaju da protestuju protiv Trampove odluke o Jerusalimu. Nakon što je predsednik Tramp prošlog meseca saopštio da će premestiti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, nezadovoljni palestinski lideri saopštili su da više neće prihvatiti američko posredovanje u razgovorima sa Izraelom.

Kao odgovor, Tramp je prošle nedelje zapretio da će ukinuti pomoć za Palestince koja iznosi oko 300 miliona dolara godišnje. Palestinci su reagovali prkosno.

“Kada se radi o pretnjama, Sjedinjene Države su navikle da prete Palestincima, a mi smo navikli da im se suprotstavljamo.

“Ako nastavimo da živimo pod izraelskim i američkim ucenama, nikada nećemo postati država.”

Izraelski premijer u nedelju je otišao još dalje od Trampa kada je rekao da bi agenciju Ujedinjenih Nacija, koja je osnovana 1949.godine kao podrška palestinskim izbeglicama, trebalo ukinuti.

“Potpuno se slažem sa kritikom predsednika Trampa u vezi sa agencijom UN za pomoć Palestincima. Ta agencija produžava problem palestinskih izbeglica, takođe produžava priču o navodnom pravu na povratak, sa ciljem da ukine državu Izrael i zato treba da bude rasformirana.”

Netanjahu je rekao da agencija UN za palestinske izbeglice sada uglavnom podržava njihove naslednike.

“Naravno, to stvara situaciju u kojoj, već unuci izbeglica, koji sami nisu izbeglice, primaju pomoć agencije, a u narednih 70 godina biće još više praunuka i zato ta apsurdna situacija mora da se prekine.”

Izraelski premijer predložio je da bi novac namenjen agenciji za palestinske izbeglice trebalo preusmeriti ka Visokom komesarijatu UN za izbeglice kao pomoć za, kako je rekao, stvarne izbeglice.

Kritičari kažu da bi ukidanje fondova za agenciju UN za palestinske izbeglice moglo da pogorša tenzije u regionu, posebno u Gazi gde stanovnici već protestuju zbog pogoršanja životnih uslova.

XS
SM
MD
LG