Linkovi

Nestranački ministri ostaju u Vladi izbornog poverenja


Sednica Vlade Crne Gore u Podgorici, 25. avgusta 2016. (autor Služba za odnose s javnošću)
Sednica Vlade Crne Gore u Podgorici, 25. avgusta 2016. (autor Služba za odnose s javnošću)

Nestranački članovi Vlade izbornog povjerenja Milorad Vujović, Boris Marić i Budimir Mugoša odlučili su da ostanu u izvršnoj vlasti. Vujović, koji je potpredsjednik Vlade, kazao je da su odluku o ostanku u Vladi donijeli vodeći se željom da se u Crnoj Gori dogodi mirna promjena vlasti.

On je pojasnio da je stav Demosa i Socijaldemokratske partije bio da ostanu u Vladi, dok je URA saopštila da odluku treba da donesu sami.

„Donijeli smo, čini nam, se, u ovom trenutku najbolju odluku, ostajemo u Vladi Crne Gore sa još većom enegrijom i angažovanjem na utvrđivanja nepravilnosti u raspodjeli i korišćenju budžetskih sredstava, imovini, zapošljavanju i pojavnih obilka koji su bili karakteristični za minuli period koji će biti detaljno sadržani u izvještaju“, rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

On je istakao da sami preuzimaju potpunu odgovornost za odluku koji su sami i donijeli.

„Kao odgovorni ljudi za 15 dana ili prije detaljno ćemo analizati naš ukupni rad i zavisno od političkog trenutka donijeti odgovarajuće odluke“, naveo je Vujović.

On je kazao da se od početka rada Vlade izbornog povjerenja kršio sporazum i leks secijalis.

„Karakterstičan je vrlo težak oblik nedostavljana dokumentacije, neblagovremeno dostavljanje dokumentacije koja je bila predmet kontrole i na taj način je onemogućavano utvrđivanje činjeničnog stanja u predmetima koji su imali za posljedicu neracionalno i nezankonito korišćenje državnih resursa“, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, predstavnici opozicije u državnim institucijema, ustanovima, zavodima, direkcijama, preduzećima u većinskom državnom vlasništvu utvrdili su niz nepravilnosti koje će biti sadržane u pojedinačnim izvješatjima i u zbirnom izvještaju o radu Vlade.

„Utvrđeno je neracionalno korišćenje državne imovine, zloupotrebe u zapošljavanju, nenamjensko trošenje sredstava. Podnijete su četiri krivične prijave“, precizirao je Vujović.

Marić, koji je ministar rada i socijalnog staranja, pojasnio je da će u narednih 15 dana sačiniti detaljne izvještaje, odnosno analize dosadašnjeg učinka nestranačkih predstavnika u Vladi nakon čega će možda opet preispitivati status u odnosu na neka politička dešavanja u državi.

„Smatramo da narednih dana ima smisla da budemo tu kao što smatramo da ima smisla i ova protekla tri mjeseca što smo bili tu, da smo uradili jedan solidan posao, a javnost će ga ocijeniti kroz izvještaje“, rekao je Marić.

Mugoša, koji je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, poručio je da će nestranačke ličnosti ostati u Vladi još neko vrijeme i pokušati da nešto promijene.

Vujović je dodao da će danas glavnom specijalnom tužiocu predočiti dokumente u kojima postoje indicije da je nezakonito kontrolisana naplata poreskog duga kod velikih kompanija iz oblasti mobilne telefonije, preduzeća koja su u većinskom privatnom vlasništvu i jedne banke. Kako je dodao, tražiće i ispitivanje odgovornosti zašto je oko 500 milona EUR poreskog duga nenaplativo.

XS
SM
MD
LG