Linkovi

Stotine kuća u Kaliforniji bez vode


Već treću godinu, Kalifornija je suočena sa sveobuhvatnom sušom. Nedostatak vode ugrožava poljoprivredna dobra, gradove i male zajednice. Stotine porodica iz Istočnog Portervila su suočene sa nestašicom vode.

Humanitarna organizacija – Savet za saradnju na području Portervila, obezbeđuje hranu i neophodnu pomoć porodicama. Danas je to voda.

Debi Martinez živi u predgrađu, i nije povezana sa gradskim vodovodom, već ima bunar, koji je trenutno – suv.

Već tri godine nemamo vodu. Sused mi daje vodu, ali i njegov bunar presušuje.“

Preko akvadukta Kalifornija se snabdeva vodom, ali u nekim delovima okruga Tuler, sve je manje vode u bunarima.

Dobrovoljac, Fred Beltran, kaže da je ugroženo više od 300 domaćinstava.

“Radi se o privatnim bunarima koji presušuju ili se iz njih dobija loš kvalitet vode, u kojoj se nalaze pesak, mulj, i nitrati. “

Guverner Kalifornije, Džeri Braun, nedavno je potpisao zakon o regulisanju korišćenja vode iz bunara da bi se sprečila nestašica, i ovlastio je dostavu pijaće vode za stanovništvo. Analitičarka kvaliteta vode u tom okrugu, Deniz Ingland, kaže da je stanovništvu neophodna čista voda za piće i kuvanje.

“Najveći izazov je trenutno voda koja nije za piće već za pranje sudova ili kupanje.“

Dobrovoljac Elva Beltran ukazuje da njena humanitarna organizacija obezbeđuje rezervoare sa vodom za desetine stanovnika.

“Trenutno je raspoređeno 54 rezervoara.“

Ova humanitarna organizacija dobija pomoć od crkava i lokalnih stanovnika. Dobar deo njenih aktivnosti danas se odnosi na dostavljanje vode stanovnicima.

Ne znam šta bih mogao da uradim. Ovako dobijamo vodu. Da ovoga nema, morao bih da je kupujem, a para za to nemam", ističe stanovnik Istočnog Portervila Majkl Borou.

Funkcioneri su saopštili da je najvažnije dostaviti vodu porodicama poput ove, ali trenutno svi zavise od vode koju dobijaju od komšija, lokalne vlade i privatnih humanitarnih organizacija da bi preživeli.

XS
SM
MD
LG