Linkovi

Nastavlja se potraga za preživelima u Nepalu


Porodica traga za vrednim stvarima u ruševinama svoje kuće
Porodica traga za vrednim stvarima u ruševinama svoje kuće

Funkcionere u Nepalu brinu “slabosti” u rukovodjenju operacijama pružanja pomoći postradalima od zemljotresa, ali obećavaju da će se situacija popraviti u predstojećim danima. Od subotnjeg zemljotresa magnitude 7,8 stepeni, valsti su nastojale da stignu do zajednica van glavnog grada Katmandua.

Medju onima koji su želeli da pomoć stigne ranije su stanovnici Sanhua, zajednice od 10.000 ljudi oko 18 kilometara istočno od glavnog grada. Lokalni stanovnici procenjuju da je njihova zajednica izgubila preko 80 odsto zgrada u zemljotresu.

Medjutim, stanovnici kažu da je veći deo mesta poštedjen jer su odrasli radili na poljima, a deca su se igrala kada se zemljotres desio u podne. Stanovnici navode da je 81 telo izvučeno iz ruševina do danas.

Grupa nepalskih vojnika je stigla u Sanhu pre nekoliko dana, ali preživeli koji su izgubili sve kritikuju vladine akcije kao nedovoljne.

Pukovnik vojne policije Govind Getri izjavio je za Glas Amerike da saoseća sa nezadovoljstvom lokalnog stanovništva koje želi da brzo bude dostavljeno više pomoći.

Prvi strani timovi sa savremenijom opremom za pretragu stigli su do Sanhua danas uključujući grupu kineskih civila sami platili put da bi doputovali u Nepal. Tim pod imenom “Spasilačka misija plavo nebo” iz pokrajine Guižou pretražuje ruševine.

Cilj je pronaći šestogodišnju devojčicu koja je ručala sa ocem kada je zemljotres srušio njihovu kuću. Očevo telo i tela pet drugih članova porodice je ranije pronašlo lokalno osoblje .

Jedna grupa Sika iz Nju Delhija u Indiji donela je hranu i svežu vodu kako bi uspostavila improvizovanu kafeteriju u jednoj školi u kojoj su se porodice okupile. U jednoj učionici te škole se smestilo čak 22 ljudi.

Mnogi u mestu su pomireni sa činjenicom da su njihove kuće uništene, a njihovi bližnji stradali. Medjutim, oni žele da se ruševine raščiste kako bi mogli da održe svoje useve. U suprotnom, kažu da će gladovati narednih meseci, kada humanitarne agencije napuste Sanhu.

XS
SM
MD
LG