Linkovi

Razorni zemljotres na Nepalu


Zemljotres jačine 7,8 stepeni pogodio Nepal uz razorne posledice i veliki broj žrtava

Veliki zemljotres i desetine snažnih naknadnih potresa pogodili su Nepal, uništivši delove glavnog grada i usmrtivši više od hiljadu ljudi u Katmanduu, na padinama Maunt Everesta i u drugim zemljama koje se graniče sa ovim kraljevstvom.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni je izazvao smrtnonosne avalanše na Everestu, najvišem planinskom vrhu sveta, zbrisavši planinare sa padina planine i zakopavši druge u bazi.

Vlasti Nepala su saopštile da je broj žrtava veći od 1,100. Žrtava ima i u Butanu, na Tibetu i u drugim kineskim graničnim oblastima.

Zemljotres se dogodio pred podne po lokalnom vremenu, 15 kilometara ispod zemljine površine i 80 kilometara severozapadno od Katmandua. Taj prastari grad je drastično stradao u zemljotresu i istorijske gradjevine su sravnjene sa zemljom.

Dok su se zgrade i zidovi rušili oko njih, porodice su bežale na ulice u panici. Naknadni potres jačine 6,6 stepeni, takodje snažan zemljotres, jedan od je desetina koje su potresle Katmandu u prvim satima nakon prvog zemljotresa.

Spasilačke operacije su u toku širom tog planinskog kraljevstva. Susedne zemlje, uključujući Indiju i Pakistan su uputile izraze saučešća i nastoje da pruže pomoć. Aerodrom u Katmanduu je zatvoren i gotovo sve komunikacije su prekinute.

To je najsnažniji zemljotres u Nepalu od 1934. kada je još jači zemljotres usmrtio 10.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG