Linkovi

Nemački poslodavci podstiču harmoniju na radnom mestu


Johana Vajtkamp diriguje horom kompanije SAP u Majnhajmu u Nemačkoj.
Johana Vajtkamp diriguje horom kompanije SAP u Majnhajmu u Nemačkoj.

Stručnjaci za menadžment uvek smišljaju inovativne ideje da unaprede radnu sredinu, inspirišu zaposlene i povećaju produktivnost. Velike nemačke kompanije kao što su Lufthanza, Simens, Dajmler, BMW i Folksvagenov Audi unose harmoniju u radno mesto tako što uvode simfonijske orkestre i podstiču zaposlene da zajedno sviraju.

Muzičari u ovom orkestru su računovođe, inženjeri i stručnjaci za kompjutere u nemačkoj kompaniji za proizvodnju softvera SAP. Kada završe sa radnim zadacima, uzimaju u ruke violine, čela, oboe i trombone da bi vežbali i nastupali u kompanijskom orkestru. Muzičari amateri među zaposlenima u SAP-u mešaju se sa profesionalcima. To im pruža priliku da uče od iskusnih partnera, a orkestar zvuči profesionalno. Sav profit sa koncerata ide u humanitarne svrhe. Johana Vajtkamp je dirigentkinja orkestra.

"U kompaniji koja želi da napreduje i bude uspešna u današnja vremena, veoma je važno da su ljudi u harmoniji jedni s drugima, da mogu da rade u timu i sarađuju. Nema aktivnosti na svetu gde morate da reagujete tako brzo i sarađujete tako dobro kao u jednom orkestru. Na nivou stotog dela sekunde, morate da slušate kolege, reagujete, dodajete loptu jedni drugima. Okrestar je vrhunski primer dobre saradnje među ljudima.“

Vajtkamp, koja se pridružila kompaniji SAP 1997, kaže da nije neobično što naučnici i matematičari kao što su njene kolege mogu da izvode muziku, jer to zahteva visoki nivo apstraktnog razmišljanja. Vajtkamp je studirala dirigovanje na Univerzitetu muzike i pozorišta u Lajpcigu, u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. Posle pada Berlinskog zida, dobila je drugu diplomu u informacionoj tehnologiji i prešla na polje kompjutera.

Ana Medina, koja vodi prevodilačke projekte u SAP-u, a u orkestru svira violinu, kaže da se u muzici razvijaju veštine, koje mogu da se primene u skoro svakom poslu.

"Daje vam osećaj truda i dostignuća, osećanje da morate da vežbate ako želite da nešto radite kako treba. Takođe vas uči da ne možete da čekate do poslednjeg trenutka da biste vežbali i da morate da dobro organizujete vreme ako želite da budete uspešni“.

Brigite Bil, profesorka komunikacija i medija na Univerzitetu umetnosti u Berlinu takođe ističe da sviranje u okrestru podstiče timski rad.

"Ako svirate zajedno u orkestru, kao tim, bolje se razumete. Komunicirate na neverbalan način, razvijete osećaj za grupu i to spaja celu grupu. Oni koji sarađuju na umetničkim projektima će takođe bolje sarađivati u svojim profesijama“.

Postoji i još jedan jednostavan razlog za orkestre u nemačkim korporacijama – klasična muzika je deo nacionalne kulture, a mnogi Nemci nauče da sviraju bar jedan instrument kao deca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG