Linkovi

Nemačka uvučena u špansku ustavnu krizu


Fotografija Karlesa Pudždemona ispred zatvora u njemačkom gradu Nojmunsteru
Fotografija Karlesa Pudždemona ispred zatvora u njemačkom gradu Nojmunsteru

U Španiji je ponovo izbila politička kriza posle nasilnih protesta tokom vikenda zbog hapšenja bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona u Njemačkoj. Katalonija je na referendumu prošle godina, koji je Madrid proglasio nelegalnim, izglasala nezavisnost, mada je odziv birača bio manji od 50 odsto. Stranke koje se zalažu za nezavisnost su na regionalnim izborima takođe osvojile tijesnu većinu. Njemačka je sada uvučena u ustavnu krizu u Španiji s obzirom na to da treba da odluči o zahtjevu za izručenje Pudždemona.

Karles Pudždemon je u ponedeljak izveden pred sud u njemačkom gradu Nojmunsteru, uoči donošenja odluke o njegovom izručenju. Pudždemon je u nedelju uhapšen na granici sa Danskom dok se vraćao kući u Belgiju, na osnovu evropske potjernice koju je izdala Španija. Njegovo hapšenje dovelo je do nasilnih demonstracija u nekoliko katalonskih gradova, u kojima je prošlog vikenda povrijeđeno najmanje 50 osoba, među kojima i nekoliko policajaca.

“Vrijeme je za pravu revoluciju. Moramo da napravi potpuni zastoj u ovoj zemlji”, poručili su pojedini učesnici protesta.

Sukobi na protestima u katalonskim gradovima
Sukobi na protestima u katalonskim gradovima

Poslanici koji podržavaju nezavisnost i službenici parlamenta su u ponedeljak štrajkovali, u znak protesta zbog Pudždemonovog hapšenja. Njegov advokat u Briselu, Pol Bekert, kritikovao je poteze Madrida.

“Zatvaraju zvaničnike, to je diktatura. Zloupotrebljavaju evropsku potjernicu u političke svrhe i skandal je što Evropa ne reaguje na tu situaciju”.

Njemački sudovi moraće da odluče da li da izruče bivšeg predsjednika Katalonije – što je potencijalno složen proces - kaže pravni eskpert Nikolaos Gazeas.

Odgovorni sud moraće da utvrdi da su prestupi za koje je gospodin Pudždemon optužen u Španiji kažnjivi u Njemačkoj odnosno da li bi se smatrali krivičnim djelom po njemačkim zakonima”.

Madrid je za pobunu optužio 13 bivših lidera pokreta za nezavisnost Katalonije. Petoro – među kojima i Pudždemon – pobjeglo je iz Španije posle vladinog obračuna u oktobru i za njima je izdata međunarodna potjernica. Međutim, krivični zakoni se razlikuju širom Evrope i princip međusobnog priznavanja je ključan, kaže Gazeas.

Ako njemački sud presudi da pobuna nije krivično djelo zbog kojeg bi Pudždemon mogao da bude izručen, a njemačka vlada se saglasi sa tim, onda on ne bi mogao da bude optužen za pobunu u Španiji, već samo za prestupe zbog kojih je izručen, vjerovatno zbog pronevjere. Riječ je o krivičnom djelu za koje je kazna mnogo manja i koje nije u fokusu Španije”.

Donošenje odluke o eventualnom izručenju vjerovatno će potrajati nekoliko dana. Uprkos protestima u Kataloniji, analitičari kažu da je neizvjesno da li će hapšenje bivšeg katalonskog lidera dovesti do novog pokušaja odvajanja od Španije, imajući u vidu podjele u samom pokretu za nezavisnost.

XS
SM
MD
LG