Linkovi

Nemačka ministarka: Američki zahtev NATO-u "fer"


Nemačka ministarka odbrane Ursula von der Lejen sa američkim sekretarom za odbranu Džimom Matisom tokom susreta u Pentagonu
Nemačka ministarka odbrane Ursula von der Lejen sa američkim sekretarom za odbranu Džimom Matisom tokom susreta u Pentagonu

Američki sekretar za odbranu Džim Matis rekao je nemačkoj ministarki odbrane Ursuli von der Lejen, na sastanku u Pentagonu, da su se snažne veze dve zemlje "održale tokom vremena".

"Vi znate koliko cenimo Nemačku kao saveznika. To je testirano dugi niz godina i uvek je prevazilazilo sve izazove", poručio je Matis kojem je to prvi susret sa jednim evropskim ministrom odbrane od preuzimanja položaja sekretara za odbranu.

Slično je naglasila i visoka nemačka zvaničnica.

"Ovu ranu posetu smatramo snažnim nagoveštajem dubine našeg odnosa i dugotrajnog nemačko-američkog prijateljstva", saopštila je Von der Lejen.

Nemačka ministarka je posle razgovora rekla da je imala pozitivan sastanak sa Matisom i da je američki poziv NATO partnerima da više izdvajaju iz budžeta za Alijansu "fer zahtev".

Ona je ocenila da Nemačka, koja za odbranu izdvaja manje od predviđenih dva odsto, razume da je potrebno da to poveća.

Von der Lejen je naglasila da je pozdravila Matisovu ponudu da se produbi strateški dijalog dve zemlje i dodala da je šef Pentagona izrazio jasnu i duboku posvećenost NATO-u.

Nemačka ministarka istakla je da su se ona i američki kolega saglasili da mnogi globalni problemi, među kojima i rat u Siriji, ne bi mogli da se reše bez Rusije, ali da Moskva takođe mora da poštuje međunarodne zakone i granice drugih suverenih zemalja.

XS
SM
MD
LG