Linkovi

Uhapšeni pripadnici ID u Nemačkoj


Nemačke vlasti uhapsile su trojicu muškaraca osumnjičenih da su članovi Islamske države, koje je u Nemačku navodno poslala ta teroristička grupa prošle godine.

U razgovoru sa novinarima u Berlinu, ministar inostranih poslova Nemačke, Tomas De Mezier izjavio je da su trojica muškaraca, koji su stigli u Nemačku koristeći balkansku rutu, uhapšena u severnom delu zemlje.

Izgleda da su koristili iste krijumčare ljudi i lažne sirijske pasoše izrađene u istoj radionici kao i pasoši napadača uključenih u terorističke napade u Parizu, rekao je De Mezier.

Oni su navodno stigli u Nemačku sredinom novembra i bili su pod prismotrom ali nije bilo naznaka o konkretnim planovima za napade u tom trenutku, rekao je ministar dodajući da su možda bili takozvana ćelija spavača.

Francuska: Otkrivena teroristička zavera

Francuske vlasti podigle su optužnicu protiv tri žene zbog umešanosti u terorističku zaveru u vezi sa, kako se navodi, osujećenom namerom da se izazove eksplozija automobila u blizini katedrale Notr Dam u Parizu.

Tri žene, starosti između 19 i 39 godina, uhapšene su prošle nedelje nakon što je otkriven automobil u kojem su bili gasni kanisteri. Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev nazvao ih je radikalizovanim fanaticima koji su pripremali neposredne akcije.

Vlasti su saopštile da veruju da su žene bile motivisane pozivima ekstremističke Islamske države da se izvode napadi u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG