Linkovi

Nema pravog napretka u poglavljima 23 i 24


Zastave EU i Srbije
Zastave EU i Srbije

Suštinskog napretka u sprovođenju reformskih procesa u poglavljima 23 i 24 posvećenim pravosuđu, vladavini prava i osnovnim pravima, za sada nema i potrebno je pojačati napore svih relevantnih aktera - društva, civilnog sektora, države, kao i EU, zaključak je koalicije "prEUgovor", koja prati politike koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije EU.

"Potrebna je i revizija akcionih planova za ta dva poglavlja, pošto su Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova tražili pomeranje rokova za primenu pojedinih aktivnosti," rekao je Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije i dodao da po inicijalnom planu bi ti rokovi trebalo da isteknu sledeće godine.

Kao jedan od problema, Aleksić je naveo netransparentnost u vođenju procesa reformi.

Koalicija "prEUgovor" je mreža sedam organizacija civilnog društva, osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije EU.

Aleksić je pohvalio usvajanje određenih zakonskih rešenja, poput Zakona o suzbijanju nasilja u porodici u prethodnom periodu, kao i novu strategiju za suzbijanje trgovine ljudima, koja je dočekana nakon punih šest godina.

U izveštaju Kolaicije PrEUugovor se navodi i da zabrinjava to što je novi zaštitnik građana, izabran u julu ove godine, izjavio da nije spreman da zahteva istragu u slučaju "Hercegovačka", ocenjujući da je slučaj politizovan i pravno i faktički zatvoren.

Izmene Zakona o bezbednosnoj informativnoj agenciji, koje je predložila Vlada Srbije, nisu dobre navodi se u izveštaju koalicije, jer vode koncentraciji ovlašćenja u rukama direktora Agencije.

Jedan od najvećih problema kada je novi zakon o BIA u pitanju je što ne postoje uslovi koje mora da ispuni kandidat za direktora BIA, već se u sadašnjim propisima samo navodi da ga bira Vlada Srbije.

XS
SM
MD
LG