Linkovi

Nemačka od srede pod strogim restrikcijama


Prazan trg u Drezdenu
Prazan trg u Drezdenu

Nemačka je od srede u režimu strogih restrikcija zbog velikog broja obolelih i umrlih od Kovida 19, a u zatvaranje se ulazi u trenutku kada je broj umrlih oborio dnevni rekord - 952 preminulih.

Zbog straha da pandemija izmiče kontroli, nemačka kancelarka Angela Merkel i 16 guvernera država proglasili su zatvaranje koje će trajati najmanje do 10. januara. Upozorila je da će januar i februar biti "veoma teški".

Škole i prodavnice će od srede biti zatvorene, dok su barovi i restorani zatvoreni od polovine novembra, što nije doprinelo većem smanjenju broja zaraženih koronavirusom.

Nemačka je u prvom talasu uspešnije od drugih zemalja kontrolisala pandemiju, ali to sada nije slučaj. Prema podacima instituta Robert Koh, u Nemačkoj je, od posledica Kovida 19, do sada umrlo 23.427 osoba, a zaraženo je 1.379.238 ljudi.

Trenutno se čeka odobrenje na vakcinu koju je, u saradnji sa američkim Fajzerom, razvila nemačka firma Bajontek. Tu vakcinu odobrile su Velika Britanija, SAD i Kanada.

Ministar zdravlja Jens Span rekao je da bi vakcinacija mogla da počne najranije za Božić.

Prethodno vakcinu treba da odobre nadležne institucije u EU, što se očekuje sledeće nedelje.

Osim Nemačke, restrikcije uoči Božića i Nove godine pooštrila je i Francuska, a u Londonu u sredu se takođe zatvaraju restorani, barovi i prodavnice.

XS
SM
MD
LG