Linkovi

Tramp: Zaustavićemo razdvajanje porodica


Predsednik Tramp potpisao je uredbu kojom je okončana politika razdvajanja migrantske dece od porodica prilikom ilegalnog prelaska granice Meksika i SAD. Ipak, Tramp kaže da to ne znači i obustavljanje politike "nulte tolerancije" prema ilegalnim imigrantima, i ističe da će svi koji ilegalno pređu granicu biti krivično gonjeni. U možda najvećem zaokretu u dosadašnjih 17 meseci mandata Tramp je izjavio: "Želimo da porodice budu zajedno. To je veoma važno."

Tramp najavio promenu politike razdvajanja porodica
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Tramp i ključni zvaničnici njegove administracije su danima tvrdili da predsednik ne može da deluje unilateralno da bi ukinuo tu politiku i da samo Kongres, kroz promenu zakona, može da zabrani razdvajanje porodica.

SAD su u proteklih šest nedelja razdvojile više od 2.300 male dece od roditelja i uputili ih u pritvorne centre, dok je protiv njihovih roditelja podizana optužnica za ilegalni ulazak u zemlju.

Trampova administracija našla se pod paljbom zbog politike razdvajanja migrantskih porodica kada ilegalno pređu južnu američku granicu. Tramp i njegovi saradnici izloženi su brojnim kritikama kako demokrata tako i republikanaca ali i poslovnih grupa i verskih lidera zbog razdvajanja porodica na granici, gde je više od 2.300 dece u protekla dva meseca poslato u pritvorne centre dok su im roditelji smešteni na drugoj lokaciji i protiv njih podignuta optužnica za ilegalni ulazak u zemlju.

Predsednik je nešto ranije ponovo napao medije i opozicione demokrate zbog načina na koji predstavljaju politiku njegove administracije da razdvaja migrantske porodice. On je izneo tvrdnju da glavni američki mediji "ne pominju bezbednost i sigurnost naše zemlje kada govore o ilegalnoj imigraciji." Takođe je istakao da su američki imigracioni zakoni "najslabiji i najgori na svetu" i da demokrate žele da daju sve od sebe da ih ne promene.

"To je krivica demokrata, što nam ne daju glasove potrebne da se usvoje dobri zakoni o imigraciji", izjavio je Tramp ignorišući činjenicu da republikanci kontrolišu oba doma Kongresa. "Žele otvorene granice, što dovodi do užasnih zločina. Republikanci žele bezbednost. Ali radim na nečemu - nema kraja."

Nekoliko sati ranije, Tramp se sastao sa republikancima iz Predstavničkog doma, izražavajući podršku dvema imigracionim merama o kojima donji dom Kongresa treba da glasa u četvrtak, da bi se izmenila američka imigraciona politika i sprečilo razdvajanje dece od roditelja na američko-meksičkoj granici.

"Možemo da sprovodimo svoje imigracione zakone a da ne razdvajamo porodice", izjavio je predsedavajući Predstavnčkog doma Pol Rajan, lider republikanske većine u tom telu. Još nije jasno, međutim, da li će ijedna od tih mera imati dovoljno veliku podršku da se osigura njeno usvajanje.

Američka upravo ukinuta politika bila je predmet brojnih međunarodnih kritika. Britanska premijerka Tereza Mej rekla je članovima parlamenta da je američka praksa držanja dece u kavezima izuzetno "uznemirujuća i neodgovarajuća."

"Slike dece koja se drže u, kako izgleda, kavezima, je duboko uznemirujuća. To je pogrešno, mi se sa tim ne slažemo", istakla je Mej.

XS
SM
MD
LG