Linkovi

Preminuo astronaut Nil Armstrong


Astronaut Nil Armstrong
Astronaut Nil Armstrong

Nil Armstrong, prvi čovek koji je hodao po Mesecu, preminuo je juče u 83. godini života

Bivši američki astronaut Nil Armstrong, prvi čovek koji je hodao po Mesecu, preminuo je juče u 83. godini života u svojoj kući u saveznoj državi Ohajo, od komplikacija posle kardiovaskularne operacije početkom meseca. Armstrong je komandovao svemirskom letelicom „Apolo 11“ koja se spustila na Mesec 20. jula 1969.

Po stupanju na površnu Meseca, uputio je istorijsku poruku: „To je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo“. Svet je oduševljeno posmatrao Armstronga koji je gotovo tri sata proveo hodajući po povšini Meseca, zajedno sa astronautom Edvinom „Bazom“ Oldrinom. Armstrong se proteklih godina povukao iz javnog života, ali je početkom godine održao govor na Državnom univerzitetu Ohaja, u čast kolege svemirskog pionira Džna Glena, bivšeg senatora iz Ohaja.

Nekoliko nedelja posle šetnje po Mesecu, Armstronga, Oldrina i trećeg astronauta u misiji, Majkla Kolinsa, dočekale su hiljade ljudi na paradama u Njujorku, Čikagu i Los Anđelesu. Trojica astronauta su kasnije krenula na turneju po svetu. Šetnja po Mesecu je označila američku pobedu u hladnoratovskoj svemirskoj trci sa Sovjetskim Savezom, koja je počela oktobra 1957, lansiranjem sovjetskog satelita „Sputnik 1“.

Predsednik Barak Obama je u jučerašnjem saopštenju istakao da je Armstrong „jedan od najvećih američkih heroja, ne samo svog vremena, nego svih vremena. Kada je sa svojim drugarima iz posade uzleteo... oni su poneli sa sobom aspiracije cele nacije. Bili su rešeni da pokažu da američki duh može da dopre dalje i od onog što je nemoguće zamisliti – da je uz dovoljno energije i pronicljivosti sve moguće“.

Najverovatniji republikanski predsednički kandidat Mit Romni, izjavio je da je Armstrong američki heroj koji će ga inspirisati do kraja života. On je izrazio divljenje astronautu koji je dejstvovao „sa neizmernom hrabrošću i bezgraničnom ljubavlju prema svojoj zemlji“.
XS
SM
MD
LG