Linkovi

E-cigarete podstiču upotrebu duvana?


Jedna nova studija ustanovila je da tinejdžeri koji su počeli da koriste e-cigarete imaju veće šanse da počnu da koriste prave cigarete i druge duvanske proizvode.

Tokom poslednjih nekoliko godina elektronske cigarete su postale veoma popularne. U današnje vreme, korisnici elektronskih cigareta su u sve većem broju tinejdžeri, od kojih mnogi nikada nisu pušili klasične cigarete od duvana.

Elektronske cigarete prvi put su se pojavile na tržištu kao zamena odraslima, koji žele da ostave duvan. Elektronske cigarete, e-cigarete, e-huke, kako god da ih nazivate, su aparati koji snabdevaju nikotinom pluća tako što zagrevaju tečnost, koja sadrži nikotin koji se inhalira, proces koji se često naziva udisanje pare ili “vejpovanje”. Kupac može da odluči koliko se nikotina nalazi u tečnosti – manje ili više.

“One se prave u privlačnim ukusima, kao što je šećerna vuna ili žvakaća guma. Veoma su ‘haj-tek’, moderne i kul”, kaže Adam Levental za Univerziteta Južne Karoline.

Toliko su kul, a njihovi ukusi toliko privlačni tinejdžerima da je njihova upotreba među tinejdžerima eksplodirala širom sveta. Mišel Markado sada puši regularne cigarete, ali je počela koristeći elektronske, dok je bila tinejdžerka.

“Viđam veliki broj ljudi, tinejdžera i mladih, koji koriste e-cigarete i sve što ide uz njih”.

Adam Levental i drugi istraživači proučavali su više od dve hiljade srednjoškolaca iz Los Anđelesa i okoline, počevši od 9. Razreda, kada je većina imala oko 14 godina. U to vreme, niko od učenika nije rekao da puši prave cigarete. Ali jedan broj njih je probao da “vejpuje”.

“Uporedili smo tinejdžere koji su koristili elektronske cigarete sa onima koji nisu. Zatim smo proveravali da li postoji razlika između te dve grupe i početka pušenja klasičnih duvanskih proizvoda”, navodi Levental.

Učenici su provereni posle šest meseci i na početku 10. razreda.

“Tinejdžeri koji su koristili elektronske cigarete imali su četiri puta veće šanse da počnu da puše, u poređenju sa tinejdžerima koji nisu koristili e-cigarete”.

Levental kaže da tinejdžersko korišćenje e-cigareta može da vodi ka novoj generaciji korisnika duvana i da preokrene proces postignut u odvraćanju tinejdžera od korišćenja duvanskih proizvoda. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG