Linkovi

Naučnici i lekari: Vakcine su bezbedne


Vakcinacija dece u Kabulu
Vakcinacija dece u Kabulu

Kiša nije sprečila desetine aktivista da se okupe u Vašingtonu na nedavnom protestu protiv dečijih vakcina. Oni traže od predsednika Trampa osnivanje komiteta koji bi ispitao bezbednost vakcina. Glas Amerike razgovarao je sa aktivistima i lekarima o bezbednosti vakcina.

Aktivisti protiv vakcina okupili su se po hladnom, kišnom danu u Vašingtonu kako bi iskazali svoj stav.

“Kao roditelji, naša je odluka da li ćemo ili nećemo da vakcinišemo decu”, saopštila je jedna od učesnica protesta.

Pokret je okupio toliko pristalica da su lekari zabrinuti.

“Trenutno u državi Teksas imamo 50 hiljada dece čiji roditelji su odlučili da ih ne vakcinišu”, kaže Piter Hotez sa Univerziteta Bejlor.

Aktivisti kažu da je razlog taj što vakcine mogu da izazovu različite bolesti, od autizma do ozbiljnih alergija i da su Centri za kontrolu bolesti sproveli studije o štetnim efektima za zdravlje. Ali to nije tačno.

Fauči: Vakcine su bezbedne
Fauči: Vakcine su bezbedne

Povremeno, pojavi se povratna reakcija ali je to veoma retko, skoro nemerljivo”, ističe Entoni Fauči iz Nacionalnih instututa za zdravlje.

“Najčešće reakcije na skoro svaku od tih vakcina su bolovi na mestu uboda injekcije i povišena temperature tokom 24 do 48 sati”, navodi lekarka Linda Fu.

Ali aktivisti su ubeđeni da su štetni sastojci dodati u vakcine.

“Sada je dodat aluminijum, a tu su i formaldehid, polisorbat ljudske ćelijske linije iz abortiranih fetusa, zatim ćelije goveda, svinja, ovaca, majmuna, pasa. Te ćelije nisu predviđene da se ubrizgaju u ljudsko telo”, tvrdi aktivistkinja Ajrin Paj.

Ponovo, nauka kaže drugačije.

“Vakcine koje deca danas dobijaju su čistije i veoma su bezbedne i delotvorne”, ističe Fu.

Toliko delotvorne da neke bolesti više ne predstavljaju pretnju.

“Trenutno, ako razgovarate sa bilo kojom mladom majkom ili ocem u Italiji, iz koje ja potičem, oni ne znaju za difteriju. Ne znaju da možete da izgubite svoje dete od difterije”, kaže Flavija Bustreo iz Svetske zdravstvene organizacije.

Svetska zdravstvena organizacija ima veb stranicu za pomoć roditeljima da pronađu pouzdane informacije o bezbednosti vakcina. Centri za kontrolu bolesti, takođe imaju veb stranicu.

“Mislim da će uvek biti određen broj ljudi, procenat ljudi, koje bez obzira na argumente nećete moći da ubedite. Ali mislim da pristup ljudima koji su protiv vakcina treba da bude poštovanje njihovog mišljenja, a ne osuda i kritika. Treba im objasniti na osnovu čvrstih dokaza koji su rizici i dobrobiti vakcina i da to veoma jasno ide u prilog vakcinisanja vaše dece”, smatra Entoni Fauči.

Zato doktor Piter Hotez poziva naučnike da izađu iz svojih laboratorija i razgovaraju sa ljudima o vakcinama. U suprotnom, kaže on, deca širom sveta će nepotrebno patiti i umirati zbog bolesti koje mogu da se spreče bezbednim i delotvornim vakcinama.

XS
SM
MD
LG