Linkovi

NATO: Tražimo konstruktivan dijalog sa Rusijom



A truck, carrying mostly Honduran migrants taking part in a caravan heading to the U.S., passes by a wind farm on the way to Juchitan, near the town of La Blanca in Oaxaca State, Mexico.
A truck, carrying mostly Honduran migrants taking part in a caravan heading to the U.S., passes by a wind farm on the way to Juchitan, near the town of La Blanca in Oaxaca State, Mexico.

Vojni savez je odlučan u odbrani teritorije svojih članica, poručeno je sa danas završenog dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO u Briselu. Mjere koje su donijete - poput trostruko većeg broja vojnika u sastavu snaga za brze reakcije, novih štabova na istoku i sporazuma o brzom i neometanom pokretu trupa - trebalo bi to i da potvrde, uvjereni su ministri, pripremajući odluke za NATO samit koji će se početkom jula održati u Varšavi.

Kada je odbrana NATO teritorija u pitanju, već je na terenu istočnih članica uspostavljeno osam komandnih štabova Alijanse, a ministri su odlučili da u zemlje Saveza koje se graniče sa Rusijom pošalju i dodatne vojnike.

"Odlučili smo da osnažimo naše prisustvo na istočnom dijelu Alijanse. Putem rotacije, NATO će rasporediti četri snažna medjunarodna bataljona u Estoniju, Latviju , Litvaniju i Poljsku. Pozdravljam odlučnost mnogih saveznica da učestvuju u tome. Takodje ćemo preduzeti odgovarajuće mjere kako bi osnažili naše prisustvo u regionu Crnog mora. To šalje jasne poruke - ako bilo koja naša članica bude napadnuta, cijela Alijansa će da odgovori kao jedan. NATO ne traži konfrontaciju, već konstruktivan dijalog sa Rusijom, ali ćemo braniti naše saveznice protiv bilo kakve prijetnje", rekao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Iako u NATO-u tvrde da su kanali komunikacije sa Moskvom otvoreni i da rade na sastanku NATO-ruskog savjeta u naskorije vrijeme, održavanje tog skupa je još uvijek pod upitnikom, dobrim dijelom i zbog koncentrisanja vojnih potencijala Saveza uz ruske granice.

U sjedištu NATO uvjeravaju -- "Vojno prisustvo NATO u baltičkim zemljama i Poljskoj je odbrambenog karaktera, umjereno i u punoj saglasnosti sa našim medjunarodnim obavezama. Mislimo, dakle, da smo transparentni, da informišemo jedni druge i to umanjuje rizik za nesporazume i nerazumjevanje. A to je tim prije važnije kada su kao sada tenzije visoke i to je agenda kakvu bismo želeli da vidimo na sastanku sa Rusima", poručio je Stoltenberg.

Pored ovoga, ministri su dogovrili podršku NATO izviđačkih aviona u borbi protiv terorista tzv. Islamske države, trening iračkih vojnika sada i na iračkoj teritoriji, nastavak podrške avganistanskoj vladi, dok je po pitanju širenja nuklearnog NATO potencijala na istok rečeno da se situacija redovno prati i razmatra i da će vojni zavez eventualne oduke uskladiti sa potrebama zaštite teritorija svojih članica.

XS
SM
MD
LG