Linkovi

NATO: Odluka o članstvu do kraja 2015.


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Ramusen na konferenciji za novinare u Briselu

Ministri spoljnih poslova NATO-a saopštili su da odluka o članstvu Crne Gore neće biti doneta na samitu u Velsu, već najkasnije do kraja naredne godine; ponovo upućene ozbiljne kritike Rusiji zbog izostanka saradnje na smirivanju prilika u Ukrajini

Skup ministara spoljnih poslova NATO-a, okončan danas u Briselu, imao je za cilj pripremu samita Alijanse, planiranog za početak septembra u Velikoj Britaniji. Ni danas, a verovatno ni na samitu neće biti zaobiđena tema Ukrajine, povodom koje su se ponovo čule ozbiljne kritike na račun Moskve, zbog izostanka saradnje na smirivanju prilika. Što se tiče nadanja zvanične Podgorice da bi na samitu mogla da dobije poziv za članstvo u NATO-u, danas je najavljeno da odluka o Crnoj Gori kao NATO članici neće biti doneta za par meseci na samitu, već najkasnije do kraja naredne godine.

Ukrajina i uloga Rusije u aktuelnoj krizi je bila nezaobilazna tema, bilo da se radi o globalnoj sigurnosti, kršenju medjunarodnih obaveza i zakona ili podršci partnerskoj zemlji, što Ukrajina jeste za vojni savez.

"Danas smo naglasili važnost naše zajedničke dbrane, i dogovorili smo se da prije samita u septembru napravimo čvrst akcioni plan. Ostajemo snažno opredjeljeni u podršci Ukrajini. Riječ je o dodatnim mjerama koje bi trebale da osnaže sposobnost ukrajinske odbrane, koje uključuju stvaranje fonda koji će zemlji pomoći da razvija kapacitete u kritičnim oblastima kao sto je logistika, komandovanje i sajber odbrana", naveo je generalni sekretar NATO, Anders Fogh Rasmusen.

NATO u potpunosti podržava mirovni plan ukrajinskog predsjednika, istovremeno još jednom upućujući poziv Moskvi:

"Pozivamo Rusiju da učini četiri stvari. Prvo, da preduzme istinske mjere na zaustavljanju destabilizacije Ukrajine. Drugo, da stvori uslove kako bi mirovni plan bio implementiran. Zatim da prekine sa podrškom grupama naoružanih separatista i, konačno, zaustavi protok oružja i boraca preko svojih granica", istakao je Rasmusen.

Danas je iz NATO-a poručeno da je kriza nastala direktno kao posljedica ruske agresije. Ovo je izuzetna prilika da se tenzije smire, uvjeren je generalni sekretar NATO, koji još jednom poziva Kemlj da sa ponaša u skladu sa svojim medjunarodnim obavezama. Rusija je iznevjerila povjerenje i partnnerstvo gradjeno godinama, rečeno je danas u sjedištu vojnog saveza.

"Rusija je javnosti predstavila NATO kao prijetnju,dok su, u stvari, ruske nelegalne akcije u Ukrajini te koje predstavljaju opasnost za medjunarodni poredak. U aprilu smo rekli da se saradnja ne može nastaviti kao da se ništa nije dogodilo. Saradnja je suspendovana dok su ostali otvoreni samo diplomatski kanali. Danas ne vidimo promjene u ponašanju Rusije. To nam ne ostavlja prostora nego da nastavimo sa suspenzijom saradnje na vojnom i civilnom sektoru sa Rusijom sve dok se ona ne vrati svojim medjunarodnim obavezama", ukazao je generalni sekretar NATO-a.

Kada je riječ o proširenju vojnog saveza, vrata ostaju otvorena, a da li će, kako se Podgorica nada, kroz njih na samitu proći i Crna Gora, drugo je pitanje.

"Otvorićemo intenzivirane i fokusirane razgovore i najkasnije do kraja naredne godine donijeti odluku o tome da li Crna Gora može da se pridruži Alijansi", rekao je generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen.

Kada je riječ o partnerskim zemljama, a u toj priči je prepoznata i poruka Beogradu, saradnja sa vojnim savezom im može i donosi višestruku korist, ne samo u vojnom već i u smislu efikasne civilne kontrole nad vojnim kapacitetima.

XS
SM
MD
LG