Linkovi

Samitom NATO-a dominira Avganistan


Ministri odbrane NATO-a
Ministri odbrane NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da je vojna alijansa i dalje predana borbi u Avganistanu, uprkos obećanju nove franscuske vlade da će da povuče svoje trupe dve godine pre nego što je planirano.

Rasmusen je danas, na samitu NATO-a u Čikagu, rekao da „neće biti žurbe prema izlazima“. On je obećao da će NATO nastaviti operacije sve dok ne bude uspešno predao kontrolu Avganistanskoj vladi do kraja 2014. Američki predsednik Barak Obama je domaćin predstavnika više od 50 država na dvodnevnom samitu koji će najviše usredsređen na budućnost NATO-a u Avganistanu.

Ubrzo posle Rasmusenove izjave, Obama se privatno sastao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. Samitu prisustvuje i novoizabrani francuski predsednik Fransoa Oland. On je predsedniku Obami, prilikom susreta u petak u Vašingtonu, rekao da će održati svoje kampanjsko obećanje i do kraja 2012 – gotovo godinu pre nego što je planirano - povući tri i po hiljade francuskih vojnika koji služe u Avganistanu. Ipak, on je rekao da će Francuska nastaviti na druge načine da podržava misiju u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG