Linkovi

NATO sastanak u Briselu: Saradnja je važnija nego ikada


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (arhiva)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (arhiva)

U sjedištu NATO-a u Briselu počeo je sastanak ministara spoljnih poslova Alijanse koji će se, kako je najavljeno, baviti aktuelnim izazovima i odgovorom vojnog saveza na njih - od kriza na jugu i istoku, preko migrantske krize do jačanja zajedničkih kapaciteta samog Saveza ali i u saradnji sa EU.

Redovan skup ministara spoljnih poslova članica NATO-a počeo je traženjem načina da se saradnja EU i NATO osnaži i poboljša. Razlog za to je jednostavan, izazovi i prijetnje su isti, te je zajednički odgovor više nego potreban.

"Kako se suočavamo sa do sada nevidjenenim izazovima, naša saradnja je sada važnija nego ikada ranije. Danas ćemo usvojiti paket mjera koje će podržati zajedničku deklaraciju koju sam zajedno sa predsjednicima Evropskog savjeta i Komisije potpisao jula ove godine na NATO samitu u Varšavi. Pozivamo na nove načine zajedničkog rada i na novi nivo ambicije. Podižemo našu sposobnost da odovorimo na izazove pred nama kako bismo održali mir i stabilnost. Niti jedna organizacija nema sve mogućnosti i mahanizme da u potpunosti , sama na njih odgovori. Ali radeći zajedno mi smo ozbiljna snaga za zajedničko dobro", poručio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Imajući u vidu izazove, klimu i globalna zbivanja, atmosfera u sjedištu NATO-a je da učesnici skupa žele, sem konkretnih tema, podvući još jednom važnost vojne organizacija, saradnje unutar nje i tijesne koordinacije sa EU.

"Stvarni napor danas je da se osnaži medju svima koliko je NATO važan, odnosi sa Savezom, da treba da smo ujedinjeni, da budemo sigurni u snažnu Evropu, snažan NATO, vrijednosti koje dijelimo i da na tome nastavimo zajedno da radimo. Jedinstvo je veoma, veoma važno", rekao je američki državni sekretar Džon Keri okupljenima.

Očekuje se i paket konkretnih mjera, a vojni savez već aktivno pomaže EU u kontroli središnjeg Mediterana, koji je i dalje na meti krijumčara ljudima,

Vjeruje se da će se akcije Saveza tu proširiti, kao što je angažovanjem osmatračkih aviona AWACS proširena podrška koji NATO daje međunarodnoj koaliciji o borbi protiv terorista Islamske države.

XS
SM
MD
LG