Linkovi

Bajden ugostio šefa NATO pred samit alijanse koji će baviti Ukrajinom


Američki predsenik Džo Bajden sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom (Foto: AP/Mark Schiefelbein)
Američki predsenik Džo Bajden sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom (Foto: AP/Mark Schiefelbein)

Predsednik Amerike Džo Bajden ugostio je šefa NATO u Beloj kući, manje od mesec dana pre nego što se bezbednosni savez, sada dodatno proširen, sastane u Vašingtonu da se pozabavi time kako će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije.

Cilj julskog samita, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, je "obezbeđivanje predvidive podrške Ukrajini na duge staze".

Ali kako to učiniti čvrstom i trajnom realnošću - usred političkog tereta i različitih zakona i sistema upravljanja u sve 32 članice NATO - verovatno će biti složen podvig. Ukrajina žarko želi jednu stvar koju sigurno neće dobiti na ovom trodnevnom sazivu: da se pridruži Alijansi.

Među argumentima protiv članstva Ukrajine u NATO je da je njenim krhkim institucijama i institucijama u razvoju potrebno više vremena da sazriju, kao i činjenica da je zemlja trenutno pod napadom. Najvažniji princip Alijanse - član 5 - kaže da je oružani napad na jednu članicu napad na sve. Na ovo se pozvalo samo jednom ranije, kada su članovi pohrlili u odbranu SAD nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Ranije u ponedeljak, Glas Amerike je pitao Stoltenberga koliko brzo će Ukrajina ostvariti svoju želju.

"Teško je, naravno, pozvati Ukrajinu kada je u toku rat", rekao je on. "S druge strane, takođe je teško reći da ne postoji način da se to uradi sve dok postoji sukob sa Rusijom, jer to (daje) Rusiji podsticaj da nastavi sukob".

"Dakle, ono što kažemo je da ćemo približiti Ukrajinu pomažući joj da ispuni sve NATO standarde kako bi bila sve više i više interoperabilna sa NATO-om uklanjanjem zahteva za Akcioni plan za članstvo, kao i produbljivanjem političke saradnje u Savetu NATO za Ukrajinu, a onda ćemo doneti odluku kada za to dođe vreme", dodao je Stoltenberg.

Biden hosts NATO chief ahead of Ukraine-focused security alliance summit
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

A kada su ga pitali kada bi to moglo biti, odgovorio je: "Ne očekujem nikakve datume. Na kraju krajeva, o tome moraju pregovarati NATO saveznici i mi sada radimo na tom jeziku. Tako da će to biti dogovoreno kada se sastanemo u Vašingtonu za nekoliko nedelja", rekao je on. "Očekujem da ćemo naći dogovor o nekom jeziku koji šalje jasnu poruku o perspektivi članstva Ukrajine i da će Ukrajina postati članica Alijanse".

Bajden je, pozdravljajući Stoltenberga, čestitao 75. godišnjicu i rekao da je to pobeda: "Rekordan broj" članica, kako je rekao, ispunjava obavezu NATO da troši najmanje dva odsto svog BDP-a na odbranu.

"Mislim da su lekcije koje smo tada naučili, kao i o zajedničkom stajanju u odbrani i odvraćanju od agresije, bile konsekventne", rekao je on, sedeći pored Stoltenberga u Ovalnoj kancelariji. "I učinili smo NATO pod vašim rukovodstvom većim, jačim i ujedinjenijim nego što je ikada bio".

Ranije u ponedeljak, Stoltenberg, bivši norveški premijer, rekao je da su saveznici iz NATO pružili "neviđenu" podršku Ukrajini. On procenjuje da će to koštati Alijansu najmanje 45 milijardi dolara godišnje ubuduće.

"Na (predstojećem NATO) samitu, očekujem da se drugi lideri slože da NATO vodi koordinaciju i pružanje bezbednosne pomoći i obuke za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg, govoreći u Vilson centru, vašingtonskom tink-tenku. "To je takođe razlog zašto sam predložio dugoročnu finansijsku zalogu sa novim sredstvima svake godine. Što je naša dugoročna podrška verodostojnija, to bi Moskva mogla brže da shvati da ne može da sačeka da odustanemo i to se pre ovaj rat može završiti. To može izgledati kao paradoks, ali put ka miru je, dakle, više oružja za Ukrajinu".

Analitičari kažu da su ove diskusije postavile pozornicu za glavna pitanja predstojećeg samita.

"Glavna pitanja su, ipak, šta Alijansa kaže Ukrajini nakon obećanja podrške u poslednjih nekoliko nedelja? Kakva je priroda odnosa NATO-Ukrajina u budućnosti", upitao je Dan Hamilton, nerezidentni viši saradnik na Brukings institutu. "NATO preuzima od Sjedinjenih Država vojnu pomoć i koordinaciju vojne obuke za Ukrajinu. To je veliki korak koji se trenutno dešava".

Prošle nedelje, ukrajinski predsednik je pohvalio desetogodišnji bezbednosni sporazum sa SAD, rekavši da veruje da on postavlja put ka članstvu u NATO.

"Pitanje NATO-a je obuhvaćeno tekstom sporazuma", rekao je predsednik Volodimir Zelenski. "U njemu se navodi da Amerika podržava buduće članstvo Ukrajine u NATO-u i priznaje da je naš bezbednosni sporazum most ka članstvu Ukrajine u NATO-u".

XS
SM
MD
LG