Linkovi

NATO zabrinut zbog ruskih brodova, Moskva povukla zahtev


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Ministri odbrane NATO danas su se okupili na skupu u Briselu koji bi trebao da u djelo sprovede zaključke nedavnog NATO samita - snažniji odgovor Alijanse na aktuelne bezbjednosne izazove, gdje je i odluka o rasporedjivanju vojnih snaga na istoku Saveza. Ruska borbena grupa oko nosača aviona Kuznjecov na putu za Siriju izaziva zabrinutost vojnog saveza, zbog bojazni da će biti upotrijebljena za nove napade na sirijske civile. Uz ovo, španska odluka da borbenu grupu snabdije potrebnim gorivom nije dobro primljena od strane Velike Britanije.

Kako je i najavljeno, ministri danas u djelo provode ono što su nedavno na samitu odlučili njihovi lideri- snažniji i brži odgovor Saveza na bezbjednosne izazove- prije svega, rusko razmještanje vojnih potencijala uz granice za državama Alijanse, nenajavljene i česte ruske vojne vježbe, što uz aneksiju Krima i nastavak destabilizacije istoka Ukrajine, daje dovoljno razloga da saveznice uz svoje istočne granice rasporede dodatne vojne snage veličine četiri bataljona medjunarodnih snaga.

"Ovo što radimo je u svrhu odbrane i u skladu sa potrebama, dok u isto vrijeme želimo kooperativnije i konstruktivnije odnose sa Rusijom i za NATO i i za mene nema kontradikcije izmedju snažne odbrane i čvrstog odgovora Rusiji i nastavka rada na dijalogu i smanjenju tenzija, kao i konstruktivnijem odnosu sa ruskom stranom", rekao je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Dijalog je jedno a pokreti ruskih trupa drugo - brodovi borbene grupe oko nosača aviona Kuznjecov, navodno prema obalama Sirije, izazivaju zabrinutost NATO-a. Strahuje se da bi mogli da učestvuju u pojačanom granatiranju Alepa i ubijanju sirijskih civila. I pored toga, članica NATO Španija je iskazala spremnost da rusku armadu na njenom putu snabdije gorivom, na šta generalni sekretar odgovara:

"Na svakoj od nacija i članica Saveza je da donese odluku, da li da Rusima da gorivo, ali ovaj put sam uputio veoma jasnu poruku da smo zabrinuti zbog mogućnosti da ova borbena grupa bude korištena kako bi se osnažili napadi na civile Alepa".

Još jasniji je bio ministar odbrane Velike Britanije Majkl Falon.

"Bili bi smo iznimno zabrinuti ukoliko bi bilo koja NATO članica razmišljala o podršci ruskoj borbenoj grupi u bombardovanju sirijskih civila. Naprotiv, NATO mora da ima jedinstven stav i zbog toga mi šaljemo avione Tajfun u region Crnog mora kako bi smo ostalim članicama pokazali jedinstvo".

Očekuje se da će tokom dvodnevnog sastanka ministri odbrane NATO donijeti niz odluka koje pojačavaju efikasnost, kako ovdje kažu, jasnog odvraćanja Rusije od mogućeg konflikta, kao i odluku o proširenju podrške NATO brodova misiji EU na Mediteranu i na prostor uz libijske obale.

Rusija povukla zahtjev

Ruska ambasada u Madridu saopštila je u srijedu da je Rusija povukla zahtjev Španiji za snabdijevanje gorivom ratnih brodova koji bi trebalo da učestvuju u vazdušnoj operaciji u Siriji.

Ruski ataše za medije u diplomatskoj misiji, Vasilij Nioradze, potvrdio je povlačenje zahtjeva, ali nije saopštio više detalja.

XS
SM
MD
LG